Gazdaság

2014.12.11. 10:19

Adózási határidők: mire kell figyelnünk az év végén?

Év végén több kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják. A NAV Nyugat-Dunántúli Igazgatósága segít eligazodni.

Vas Népe

December 22. a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje: az adóelőleget (pl. eva, társasági adó, hitelintézeti járadék előleg, energiaellátók jövedelemadója), valamint az innovációs járulék fizetésére kötelezett adózók esetében a járulékelőleget eddig kell az adóévi várható fizetendő adó/járulék összegére kiegészíteni. Tekintettel arra, hogy 2014. december 20. szombat, a feltöltési határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. december 22.

A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 22-ig.

A feltöltéshez kapcsolódóan bevallási kötelezettségük is van a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot fizetőknek, melyet a 1401-es nyomtatványon kell teljesíteniük december 22-ig.

A reklámadóra vonatkozó feltöltési kötelezettségnek a december 22-ig benyújtandó 1494 jelű nyomtatványon kell eleget tenniük az adózóknak.

Az eva feltöltés összegét a 2015. február 25-ig, illetve 2015. június 1-ig (mivel május 31. vasárnapra esik) benyújtandó 1443-as éves bevalláson kell feltüntetni.

Az áfa alanya az adóköteles tevékenységével kapcsolatos nyilatkozatát megváltoztathatja (alanyi mentesség helyett áfafizetési kötelezettséget választhat, valamint az áfafizetési kötelezettség hatálya alól kiléphet, és alanyi mentességet választhat) a változást megelőző adóév utolsó napjáig.

A pénzforgalmi elszámolás választásáról vagy annak megszűnéséről bejelentést kell tennie a NAV-nak. A pénzforgalmi elszámolás legkorábban a 2015. január 1-jével kezdődő elszámolási időszakra alkalmazható. A 2015-re vonatkozó választást legkésőbb 2014. december 31-én kell bejelenteni a megfelelő nyomtatványon. A pénzforgalmi elszámolást a tevékenységét év közben kezdő adóalany is választhatja, ekkor a nyilatkozat a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg tehető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!