Gazdaság

2017.07.02. 12:05

Agrodrónnal hajtanak végre kísérleti programot

Pályázati forrásból szerzett be agrodrónt az FM DASzK Vépi Középiskolája. A diákok kísérleti programot hajtanak végre, drónt használva a növénytermesztésben.

Tóth Kata

Diákjainak műszaki, digitális kompetenciáit akarta fejleszteni az FM DASzK Vépi Középiskolája. Szerették volna megismertetni őket a pilóta nélküli légi járművek speciális fajtájával, az agrodrónokkal, amelyeknek egyre fontosabb szerep jut a precíziós mezőgazdaságban, ezen belül a növénytermesztésben. Tavaly novemberben pályáztak az Út a tudományhoz programra, áprilisban értesítették, hogy nyertek. Májusban pedig 620 ezer forintért egy DJI Phantom 4-es agrodrónt, egy elterjedt típusú, kipróbált modellt vásároltak a pályázati pénzből, tudtuk meg Fazekasné Marton Mónika agrármérnök tanártól, aki projektkoordinátorként kétnapos drónpilótaképző tanfolyamot végzett.

Fazekasné Marton Mónika nyári gyakorlaton lévő mezőgazdasági gazda és gazdaasszony tanulóknak mutatja a drón működését
Fotó: Nagy Jácint

Két éve az iskola már megkeresett egy környékbeli vállalkozót, aki a gazdaságában használt drónt: a növényállományát térképezte fel vele. A nagygazda mutatta meg, hogy az elkészített fotókat, videókat hogyan lehet elemezni. Bemutatta az agrodrón alkalmazásának lehetőségeit mezőgazdasági szempontból. A drón eszköz az adatgyűjtésre, mondja a tanárnő és hozzáteszi: a tanulók ennek segítségével más perspektívából látják a növényeket.

Olyan gépet szereztek be, amelyet be lehet vonni a termelésbe, a kutatásokba. A gyerekeknek kísérleti programot kell végrehajtaniuk. Előfordult, hogy cukorrépa-fajtakísérletnél készítettek felvételeket drónnal: a fajták közti különbségeket figyelték nyolc különböző parcellán, illetve azt is, milyen hatással volt a növényegyedekre a gyomirtó szer használata. Használták a drónt a növényállapot felmérésére, tápanyag-ellátottsági szint vizsgálatára. Ha hiányos volt a vetés, vagy erózió-sújtott a növényállomány, akkor a képanalizáló programmal gyűjtöttek adatokat.

Fazekasné Marton Mónika arról is beszámol, azért, hogy hatékonyabbak legyenek a vizsgálatok és az eredmények kiértékelése, a mosonmagyaróvári egyetemmel kötöttek megállapodást. Nekik ugyanis több éves tapasztalatuk van a drónok használatában, illetve a mezőgazdasági területen való alkalmazhatóságában. Diákjaik szakmai tanulmányúton voltak a Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszéken, elkezdődött a közös munka. A programba - a konkrét kísérletsorozatba - két gépész és két mezőgazdasági technikus diákot vontak be: Józsa Róbertet, Horváth Gábor Zsoltot, Molnár Csabát és Balazsin Dominikot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!