Gazdaság

2016.08.22. 18:50

Ajánlott ár a gazdáknak

A vetőmagszövetség közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó javasolt árát. Eltérések lehetnek a piacon.

Turbók Attila

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 89 ezer 600 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat. A szervezet előrejelzése szerint az őszi kalászosgabona-vetőmagokból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, viszont nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szükséges mennyiség beszerzését.

A terméktanács törvény adta lehetőségeinek és a törvényi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó, a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat. A testület által megállapított nettó 89 ezer 600 forintos tonnánkénti ár zsákban, gombaölőszerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

- A vetőmagszövetség által becsült vetőmagár nem jelent árrögzítést, és elsődleges célja orientáló jelleggel a várható piaci árinformáció közreadása - hangsúlyozta Takács Géza, a szervezet elnöke. - A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

Az őszi kalászosok vetőmagjaiból nincsenek jelentős ókészletek Fotó: Unger Tamás

Az őszi kalászos tényleges végfelhasználói áráról majd a vetési szezon végén állnak pontos adatok rendelkezésre. Az elmúlt években rendkívül hullámzott a vetőmagok ára: 2009-ben 62 ezer, 2012-ben 115 ezer, 2014-ben 91 ezer, 2015-ben 94 ezer forintot fizettek egy tonnáért.

Mint Takács Géza elmondta: a tagoktól kapott információk alapján az őszi kalászosok vetőmagjaiból nincsenek jelentős ókészletek, az idei termés tekintetében ezidáig nem jelentkeztek olyan minőségi problémák, melyek az ellátásra negatív hatást gyakorolnának. Térségi és fajtahiányok viszont előfordulhatnak, ezért nagyon fontos, hogy a gazdálkodók időben rendeljék meg a vetőmagtételeket. Ez a feldolgozások optimális ütemezését is segítené. Valamennyi kalászos esetén tapasztalható, hogy a jelenleg rendkívül alacsony felvásárlási ár kedvezőtlenül befolyásolhatja a termelők likviditását. Ez nem kedvez a fémzárolt vetőmag értékesítésének, és várhatóan magával vonja a vetőmag végfelhasználói árának előző évihez viszonyított mérséklődését. Előrejelzések szerint viszont az Európában tapasztalható minőségi problémák kedvező elmozdulást eredményezhetnek a malmi búza árában, ami pozitívan befolyásolhatja a vetőmagvásárlási szándékot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!