Gazdaság

2015.07.29. 17:22

Állami forrásból újulhat meg a Nádasdy-vár

Megyei körkép – Közel 5 milliárd forint érkezhet Vas megyébe, a Kormány ugyanis a Nemzeti Kastély és Várprogram keretein belül komoly forrásokat biztosít a helyi műemlékek állagmegóvására, helyreállítására.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, az elmúlt időszakban a Kormány elhatározta, a Nemzeti Kastélyprogram mellett elindítja a Nemzeti Várprogramot is. A döntés kapcsán Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett Lázár Jánoshoz, az illetékes miniszterhez. A képviselő levelében azt írja: – Vas megye bővelkedik az olyan helyszínekben, amelyek nem csupán a térség számára hordoznak fontos történelmi örökséget, hanem a nemzetnek is Ágh Péter megjegyzi, hogy ezeket az épületeket a települések önerőből nem képesek felújítani, ezért minden korban szükség van arra, hogy központi segítség érkezzen e helyekre.

– Tudjuk, hogy közös felelősségünk, hogy a még hiányzó beruházásokat is megvalósítsuk – írja Ágh Péter, aki egyúttal azt kérdezte Lázár Jánostól, érinteni fogja-e a Nemzeti Várprogram Vas megyét. A miniszter válasza meg is érkezett, melyet sikerült lapunknak megszerezni. A tárcavezető kifejti, a kulturális örökségünk elemeinek, különösen a műemlékeknek nemcsak a nemzeti identitás ápolásában van kiemelkedően fontos szerepe, de a helyreállított, méltó módon hasznosított örökségi értékek hozzájárulhatnak a vidékfejlesztéshez, a munkahelyteremtéshez, az országimázs formálásához, a turizmus fellendítéséhez, a gazdaság élénkítéséhez, valamint a helyi társadalom kohéziójának megteremtéséhez.

A képen Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István sárvári polgármester és Máhr Tivadar alpolgármester. Háttérben a Nádasdy-vár, amely szintén bekerült a Nemzeti Várprogramba. Fotó: Archív

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram révén lehetőség nyílik arra, hogy a feltárjuk a hazai kulturális örökségünkben rejlő erőforrásokat és fenntartható hosszú távú hasznosításukkal elősegítsük szakszerű megőrzésüket. E két mintaprogram ösztönözni kívánja a szakmai-tudományos, társadalmi, piaci és közpolitikai szereplők közötti együttműködést is a helyi, nemzeti identitást és gazdaságot erősítő fejlesztések megvalósítása érdekében – olvasható Lázár János válaszában. A Nemzeti Kastélyprogramot 2014 novemberében fogadta el a Kormány, melynek keretében 2015 és 2020 között harmincöt örökségi helyszín kulturális-turisztikai fejlesztése történik meg 43 milliárd forint összköltséggel. A Kormány műemlék-helyreállítási programjai Vas megyére is kiterjednek, az eddigi döntések szerint összesen közel 5 milliárd forintot tervezve Vas megye kastélyaira és a sárvári várra. A program legfőbb célja, hogy a külső felújítási munkálatok mellett, a megfelelő funkció és tartalom is kialakításra kerüljön a jövőbeni hasznosítás céljából.

A harmincöt kastélyból három található Vas megyében: a jánosházai Erdődy-Choron-várkastély, a vassurányi Schilson-kastély, valamint a vépi Erdődy-kastély, melyek 2016-19 között több mint 4 milliárd forintból újulnak meg. A miniszter arról is értekezik, hogy az egyes kastélyok milyen funkcióval gazdagodhatnak a felújítás után. A jánosházai Erdődy-Choron-várkastélyban a fejlesztés legfőbb célja az egyik legjelentősebb magyarországi reneszánsz várkastély épületének helyreállítása és restaurálása. A vassurányi Schilson-kastély felújítása során az épületen található oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális funkciók racionalizálására kerül sor, hogy az eredeti térszerkezet helyreállítható legyen. A vépi Erdődy-kastélyban pedig a fejlesztés elsődleges célja a történelmi terek rekonstrukciója, élményszerűvé tétele a korhű környezetbe ágyazott rendezvényközpont kialakításával egyidejűleg. A Kormány júniusi ülésén elfogadta a Nemzeti Várprogramot is, mely a 2015-2020 közötti időszakban 31 kulturális örökségi helyszín fejlesztésére tesz javaslatot, mintegy 25 milliárd forint összköltséggel. Vas megye műemlékei közül a sárvári Nádasdy-vár került be a programba, a 2017 végén, 2018 elején induló 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütembe, az ónodi, a siroki, az esztergomi, a nógrádi, a szigligeti, a hollókői, a sárospataki, a drégelypalánki, a szögligeti, a kereki, a regéci, a döbröntei, valamint a gyulakeszi vár mellett. – A sárvári Nádasdy-várban állagmegóvási, rekonstrukciós munkálatokat, illetve turisztikai fejlesztéseket tervezünk megvalósítani. Az elmúlt években - elsősorban az önkormányzat elkötelezettségének köszönhetően – jelentős felújítások zajlottak itt, ezért a Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló beavatkozások állagmegóvásra, valamint turisztikai fejlesztésre irányulnak. A tervezett beruházás összköltsége 750 millió forint, melynek befejezése 2019-ben várható – írja Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!