Gazdaság

2015.11.16. 13:11

Alternatív fűtési rendszerek és alternatív hőtechnikai megoldások (x)

A megújuló energiforrások, avagy a jövő fűtési megoldásai

Az elmúlt évtized rohamos fejlődést hozott a megújuló energiaforrásokat tekintve, és rengetegen választották ezeket a megszokott fűtési rendszerek, megoldások helyett. A választási lehetőség igencsak széleskörű, így nem is csoda, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, legyen az kőolaj v földgáz, gyakran háttérbe szorulnak, teret engedve a környezetbarát, modern és anyagilag is kielégítő alternatív fűtési lehetőségeknek.

A legideálisabb alternatív hőtechnikai megoldás, alternatív fűtési rendszer kiválasztása

Mint említettük, a megújuló energiaforrásokat sokféleképpen fel lehet használni, így számos alternatív hőtechnikai rendszer, megoldás közül lehet választani: hőcserélős, geotermikus, és a sokak által kedvelt elektromos. Mindegyiknek megvan a maga előnye, s mindegyik rendelkezik pozitívummal bizonyos helyzeteket, épületeket tekintve, épp ezért nem árt figyelmébe venni ezeket a lehetőségeket egy új ház építésekor vagy egy ipari létesítmény megvalósításakor. Az előre való tervezés mindenképp kulcsfontosságú, hisz így megtudhatjuk, hogy pontosan melyik alternatív hőtechnikai megoldás a legjobb számunkra, főként a pénztárcánk számára, ugyanis nem mindig a megszokott, leggyakrabban alkalmazott fűtési eljárás a legideálisabb döntés számunkra.

Választási lehetőségeink

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtést illetően nem árt tudni, hogy sok esetben egyáltalán nem bizonyul pénztárcakímélő megoldásnak. Természetesen vannak kivételek, ahol az elektromos fűtési megoldások gazdaságosnak bizonyulnak és mindenképp megéri megfontolni ezek alkalmazását. Alacsony hőszükségletű épületek esetén teljes mértékben alkalmas lehet az elektromos fűtési opció, legyen szó akár a fűtőkábel alkalmazásáról vagy a fűtőpanelek beiktatásáról. És hogy ez esetben miért jó megoldás az elektromos fűtés? Talán az egyik legfontosabb pozitívum, hogy ezek segítségével ki lehet iktatni a sokszor problémás kéményt, illetve a gázszolgáltatót is el lehet felejteni.

Elektromos kazán

Az elektromos kazán sok esetben jó megoldásnak bizonyul a fűtést illetően, főleg akkor, ha a távhőről való leválás után szeretnénk valahogyan megoldani a hőpótlást. Természetesen az elektromos kazánt illetően nem csak hőt állíthatunk elő, hanem meleg vizet is, akkor azonban mindenképp be kell szereznünk vagy egy indirekt fűtésű víztárolót, vagy egy villanybojlert. Az elektromos kazán előnyei közé sorolható a komfort, mely a kis helyigényből és a halk működésből adódik, illetve a biztonságérzés, ugyanis nem kell tartani a szénmonoxid veszélyeitől. Sajnos két fontosabb hátránya is akad, többek között a nagy áramigény és a gyakran magas költség, ami miatt nem a legpénztárcakímélőbb megoldás

Hőszivattyúk

Az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett és legtöbbet választott alternatív fűtési megoldását jelentik a hőszivattyúk. Ez nem is meglepő, ugyanis amellett, hogy sok esetben alacsony költségvetéssel járnak, még környezetkímélőek is. A hőszivattyú legfontosabb tulajdonsága, hogy a környezetből szerzett, kivont hőt, mely származhat vízből vagy földből, a fűtésre szoruló helyiségben adja le.

Talajhő fűtés

A taljhő fűtés mellett szól, hogy kevés anyagi kiadással jár, megbízható és környezetkímélő, ám viszont nem árt azt sem tudni, hogy kiadós földmunkát igényel a beiktatása, épp ezért ajánlatos azoknak, akik építkezni szeretnének.

Talajvíz fűtés

A hőszivattyúnak köszönhetően a talajvízből is sikeresen nyerhetünk hőt, mely természetesen kiváló fűtési megoldásnak bizonyul. Ez az alternatív fűtési megoldás, rendszer nagy hatásfokkal rendelkezik, ezért azoknak, akik megfelelő körülményekkel rendelkeznek mindenképp érdemes átgondolni e rendszer kiépítését. Nagy hátránya azonban az, hogy az engedélyeztetése és a megvalósítása drága lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!