Gazdaság

2014.09.22. 08:44

Ár- és belvíz: hol és hogyan jelenthetik be a károkat a mezőgazdasági termelők?

Az elmúlt időszak ár- és belvizei a mezőgazdasági termőföldeket sem kímélték. Több gazdálkodó is érdeklődik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságánál, hogy mit kell tenniük, hova és hogyan kell bejelenteniük a károkat.

Nagy Ildikó

A kamara vasi szakemberei elmondták, hogy amennyiben a vis maior esemény következtében termésátlag csökkenése vagy teljes terméskiesés várható  - de az nem érinti az Egységes kérelem jogcímeihez kapcsolódó feltételek vagy a Kölcsönös megfeleltetés (KM/HMKÁ) előírásait -,  akkor azt csak a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához írásban (postai úton vagy személyesen) kell bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjáról letölthető kárbejelentő nyomtatványon.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik kötelezően vagy önkéntesen az agrárkár-enyhítési rendszer kockázatközösségének tagjai, a jogosultsági feltételek teljesülése esetén agrár-kárenyhítési juttatásra jogosultak, amennyiben belvíz, mezőgazdasági árvíz, felhőszakadás, jégeső vagy vihar káresemény következett be az általuk használt földterületeken. A kárbejelentést annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell jelezni. Ha a kár következtében valamely támogatás feltételét nem sikerül betartani, akkor az MVH felé is vis maior bejelentést lehet tenni.

További kérdések esetén az agrárgazdasági kamara vasi falugazdászai is készséggel segítenek a gazdálkodóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!