Aratás: Az őszi árpa nagy részét már levágták a termelők

2010. július 08., 08:09 szerző: Peltzer Géza
Az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik megyében, most vágják a repcét. Az átvételi árak kevésbé kiszámíthatók, sokszor szinte meglepőek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Jellemző a repcére, hogy évről évre nő a területe, egyfajta slágernövény lett. A vasi repce nagy része külföldre kerül, ahol biodízel készül belőle, kisebb része étkezési célra lesz felhasználva. A repcét idén 18 ezer 100 hektáron termesztették megyében - tudtam meg dr. Márkus Antaltól, az MGSZH (mezőgazdasági szakigazgatási hivatal) vezető főtanácsosától.

 

Idén 72-75 ezer forintos tonnánkénti átvételi árra szerződtek le a gazdák, de inán már 80 ezer forintnál jár az ár. A szakember szerint gondot jelent, hogy a kitartó és erős szélben megdőlt a repce, és a földdel érintkező magok elkezdtek rohadni. Először a gyengébb hozamú területeket aratták idén is le, a termésátlag 2,2-2,3 tonna hektáronként, egyelőre úgy tűnik, hogy a 2,8-3 tonnás termésátlag, amire számítottak a megyében, nem lesz meg a rohadás okozta veszteség miatt. Így szerinte az a gazda, aki nem szerződött le, várjon még, mert az árak valószínűleg elindulnak felfelé.

Az őszi árpa betakarítása befejezés előtt áll Vas megyében, az átlagtermés 4,5-4,6 tonna lesz hektáronként, összesen 6300 hektárról aratják le a termelők. Az őszi árpa felvásárlási ára jelenleg 23-24 ezer forint tonnánként. Ami érdekes a szakember szerint, hogy az Alföldön a nagy árvíz és viharkárok ellenére alacsonyabbak az árak, mint az ország nyugati felében. A magyar takarmányárpa keresett nyugaton, vinnék például Olaszországba is, de ennél az árnál ennél senki nem ígért többet. A búza betakarítása körülbelül másfél hét múlva kezdődhet meg a megyében. Addig is folynak a talajmunkák, jó lenne egy kis csapadék - annak ellenére, hogy májusban és júniusban rengeteg eső hullott, az őszi betakarítású növények - napraforgó, kukorica - ugyanis szomjaznak.

Az őszi árpa ára alacsony, az árvíz és a külföldi kereslet sem vitte fel az átvételi árat 23-24 ezer forint fölé Fotó: Benkő Sándor

Bodorkós László büki termelő mindehhez hozzátette: sokan korán leszerződtek repcéjük eladására alig több, mint 70 ezer forint/tonna áron, pedig az ár elérheti szerinte a 85 ezer forintot is, mire lemegy az aratást. Azét döntöttek így, mert a korábbi években épp fordítva volt, a szerződés jelentett biztonsági értékesítést a gazdáknak.

A másik gond idén a szárítás. A kilenc százalékos víztartalmú repcét hét százalékra kell szárítani, hogy tárolni lehessen, de a szárítás 2600-4800 forintos plusz költséget jelent tonnánként a gazdáknak.

Ő maga hektáronként 2,8 tonnás termésátlagra számít repcéből, ez a vártnál alacsonyabb hozam. A terméskiesés oka a sok eső, és az ennek következtében kialakult gombabetegségek.

Peltzer Géza

2010. július 08., 08:09 szerző: Peltzer Géza

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...