Gazdaság

2015.04.30. 13:02

Az adócsökkentés költségvetése lesz a 2016-os - Szombathelyen és Sárváron is könnyebben tervezhet az önkormányzat

Már a tavaszi ülésszak végén elfogadhatják Magyarország 2016-os költségvetését, mely nagyban megkönnyíti a helyi önkormányzatok tervezését is.

Cseh Gábor

- Várhatóan az előző évekhez képest korábban, már május közepén elfogadhatja a parlament Magyarország 2016-os költségvetését -  jelentette be dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere Kondora István sárvári  polgármester társaságában csütörtökön a Városházán.

Az intézkedésnek köszönhetően a helyi önkormányzatoknak is több idejük marad a hosszútávú tervezésre. Dr. Puskás Tivadar szerint kiszámítható és stabil költségvetése lesz az országnak.

- A 2010-ben bevezetett intézkedések működnek, az ország erősödik, a gazdasági teljesítményünk javul - húzta alá a városvezető, a 2016-os költségvetést az adócsökkentés költségvetésének nevezve. - Az a szándékunk, hogy folytatódjon az a kiegyensúlyozott fejlődés, és hazánk lakossága folyamatosan egy kicsit előbbre jusson - hangzott el. Dr. Puskás Tivadar példákat is sorolt, a személyi jövedelemadó 16 százalékról 15 százalékra csökken. - E kicsiny lépés érinti azt a 4 millió embert, aki bérből és fizetésből él - fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy a kormány eltökélt szándéka, hogy a családi adókedvezmény egy gyerekre jutó támogatását tízezer forintról húszezer forintra emeljék 2019-ig.

Fotó: Cseh Gábor

Kondora István, Sárvár polgármestere a sajtótájékoztatón a vidéket is érintő témákról is beszélt. Bejelentette: a parlament elé kerülő javaslat értelmében csökken a sertéshús áfája, amely mind az árakra, mind a termelőkre pozitív hatással van.

- Egy olyan városból jövök, ahol két baromfifeldolgozó üzem van, a sárváriak örülnének, ha a baromfi áfáját is csökkentenék - mondta el a polgármester.

A városvezető hangsúlyozta: a 2015-ös helyi költségvetés elfogadását követően ők már össze is állították a következő év tervezetét, ezért is örülnek az előrehozott parlamenti döntésnek, hiszen így össze tudják vetni a saját terveiket a főbb sarokszámokkal. A közszolgáltatások kapcsán Kondora István emlékeztetett, hogy 2010-ben az volt a feladat, hogy az országot konszolidálja a kormányzat, majd az önkormányzatok helyzetén is javítottak az adósságállomány átvételével. - A következő feladat a devizahitelesek adósságának rendezése volt több lépcsőben, mely nagyon nagy hatással volt a családok életére, és most jött el a családok költségvetésének konszolidálása, ilyen volt a rezsicsökkentés, az áfacsökkentés, és ilyen most az adók csökkenése - fogalmazott a polgármester, aki szerint már a második éve infláció helyett deflációs környezetben élünk. Lapunk kérdésére a városvezetők elmondták: a helyi költségvetéseket várhatóan továbbra is februárban fogadják el, ám az országos számok ismeretének tükrében már korábban elindulhat a tervezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!