Gazdaság

2016.07.18. 09:14

Az elődök útján mennek előre - Kínába is visznek kelédi vöröshagymát, gyógyszerek alapanyaga lesz

Keléd - Mintegy harminc embernek ad munkát az üzem, és az építkezéssel is munkahelyeket teremtettek. A zöldségfeldolgozóra azért volt szükség, mert sok termény megmaradt az értékesítés után.

Bakos Ágnes

Most 7,2 hektáron gazdálkodnak Keléden, ebből nyolcszáz négyzetméteren fólia alatt készülnek a palánták, hiszen a zöldségek „alapját" is helyben állítják elő. Egy kis helyet gyümölcsnek is szorítottak: 1,2 hektáron van szilva. Dolgos évek előzték meg a pénteki üzemavatót, és a munka java csak most jön. A Belügyminisztérium Startmunka Programját használta ki sikerrel az önkormányzat - idézte fel Feiler Ferenc, Keléd polgármestere. Büszkén, hiszen itt, a Nyugat-Dunántúlon nem sok település élt a lehetőséggel. A kelédi termőterületen aratott és szüretelt terményeknek lett helye: például a jánosházi közétkeztetésben. Aztán sok lett a termés, látszott, hogy helyben fel kell dolgozni a zöldségeket - ezért épült az üzem.

Fotók: JTV, Bakos Ágnes

- Az ilyen kistelepülések életében ritka az ilyen volumenű beruházás - fogalmazott a polgármester. Azt mondta, a dolgozóik megbecsülik a programot, a munkalehetőséget - szép számmal az avatóra is eljöttek. Harminc embernek adnak munkát, az üzem felépítése apropóján még tíz közfoglalkoztatott is dolgozott és három munkavezető dolgozik a termelésben, feldolgozásban - sorolta a polgármester. - Évszázados a kelédi zöldségtermesztés, vagyis az elődök útjára lépünk. Ha látnak minket, talán büszkék ránk - fogalmazta meg a polgármester.

- Szent Jakab hava, az aranysárga, tikkasztóan meleg július mindenkinek mást juttat az eszébe - kezdte köszöntőjét V. Németh Zsolt államtitkár. - A gyerekek a nyaralásra gondolnak, a városi embernek a strandra, a falusi, földből élő embernek pedig a munkát jelenti - sorolta. Emlékeztetett, hogy itt az ideje a sárgarépa újravetésének, a paradicsom alá pedig most kell szalmát tenni. De tudják ezeket a zöldség-fortélyokat nagyon jól Keléden. - Az ember maga dönti el, hogy az élete nehézségeit sorolja, vagy újabb és újabb célokat fogalmaz meg, ez utóbbira jó példa Feiler Ferenc polgármester - mondta V. Németh Zsolt. Szigorú, de szorgalmas munka folyik Keléden, munka, amelynek van becsülete. A mintaprogramban kiváló partner volt a Belügyminisztérium és jó példa a kelédi arra, hogy a segélyezés helyett a munka felé mutatnak a kormányzat törekvései - fogalmazott az államtitkár. - Vigye hírét a falunak a kelédi savanyúság a munka és a gasztronómia világában is - mondta V. Németh Zsolt.

Patika-tiszta helyiségekben készül a savanyúság, és tágas kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet az épületben. A fogadótérben, mintegy mellékesen a főszereplők: uborka és hagyma. Az utóbbiból a hatalmas stuttgarti fajta. Kínába kerül a termés: már a betakarításnál is itt vannak a megrendelők, számolt be a polgármester. A hatalmas hagymafej sok ásványi sót és vitamint tartalmaz ez a hagymaféle, gyógyszerek alapanyaga lehet, segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést. És ez csak egy a kelédi zöldség-kincsek közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!