Gazdaság

2015.10.02. 18:12

Az erdők nyitva állnak

Kőszeg, Celldömölk – Több sikeres beruházás elkészültét ünnepelte a Szombathelyi Erdészeti Zrt., Észak-Vas megyében átadták az 5,6 km hosszú Kőszeg és Velem közötti turistaútvonalat, valamint a felújított izsákfai parkerdő is megnyitotta a kapuit.

Cseszkó Tamás

- Az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt - ez a jelmondata az erdészeti zrt-nek, akik a fa és vadgazdálkodáson közjóléti beruházásokkal népszerűsítik a természet szeretetét. - Mostani munkájával a Szombathelyi Erdészeti Irt. biztosítja azt, hogy megyénk legtávolabbi pontja is elérhető legyen, azonban ennél sokkal többet tesz: hozzájárul ahhoz, hogy kirándulóként még inkább meg tudjuk élni a szeretetünket a saját megyénk iránt és mélyíteni tudjuk azt -mondta az átadásokon Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Egy nap alatt két beruházást is átadtak Észak-Vas megyében. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. ugyanis fontosnak tartja, hogy számos közjóléti beruházással támogassák a Vas megyei lakosságot. Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gazdálkodási igazgatója elmondta, a Kőszeg-Velem közötti, 5,6 km hosszú erdészeti, közforgalom előtt is megnyitott, így közjóléti közcélokat is szolgáló út felújítása már nagyon időszerű volt.

Az említett szakasz állapota ugyanis az elmúlt évtizedek során igencsak leamortizálódott. Az út a Kőszegi-hegységben a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben található, a Szabó-hegyi utat és a közelmúltban felújított Velem-Hörmannforrási erdészeti utat köti össze. A Kőszegi-hegységben ez az egyik legfontosabb útvonal, nemcsak az erdőgazdálkodás szempontjából, hanem a közjóléti-turisztikai szerepe miatt is.

- A beruházás első ütemében 2014-ben az 5,6 km-es út első 2,8 km-es szakaszának felújítása történt meg nettó 98 millió forintos beruházási költséggel. A beruházás második üteme szintén 2,8 km hosszúságban 125 millió forintos forrás felhasználásával valósult meg - mondta a szakmai igazgató. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, miközben örülünk annak, hogy nagy léptékkel halad megyénkben az M86-os út fejlesztése, 12 milliárd forintért elkészült a Porpác-Hegyeshalom vonal villamosítása és egymilliárd forint értékben több helyen született újjá a közösségi közlekedés, büszkék lehetünk arra is, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nek köszönhetően olyan útfejlesztések készülnek, amelyek jól kiegészítik ezeket a nagyberuházásokat.

- A legnagyobb fejlesztések ugyanis csak akkor állnak stabil alapon, ha közben a kisebb volumenű beruházásokat sem felejtjük el -fogalmazott a képviselő. A rendezvényen részt vett Huber László, Kőszeg város polgármestere is, aki a környékbeli települések nevében köszönte meg az Erdészeti Zrt. munkáját. A rendezvényen közreműködött Németh Tamás tárogatóművész és a Bersek József Általános Iskola kőszegszerdahelyi tagiskolájának diákjai. Celldömölkön is nagy volt az öröm, átadták ugyanis a felújított izsákfai parkerdőt. Az állami tulajdonban lévő, 179 hektáros Parkerdőt még a 70-es években alakította ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt jogelődje. A korábban létrehozott erdei kirándulóhely megőrzése mellett a mostani fejlesztéssel további közjóléti létesítményeket alakítottak ki annak érdekében, hogy újra visszatérjenek a Sági-erdőbe a kirándulók. Az is fontos cél volt, hogy hozzájáruljanak az óvodások és az általános iskolások környezeti neveléséhez, éppen ezért az erdei kirándulóhely mellett erdei tanösvényt is építettek és bekapcsolták a parkerdőt a turista úthálózatba. Az avatáson Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke méltatta a beruházást, mint mondta, a mostani beruházással újabb nagyszerű helyszín nyílt meg a természet szerelmesei előtt. A megyei elnök rámutatott, az erdőben rengeteget lehet tanulni a minket körülvevő világról. Ágh Péter, Celldömölk országgyűlési képviselője ezen átadáson hangsúlyozta, mostani munkájával a Szombathelyi Erdészeti Irt. biztosítja azt, hogy megyénk legtávolabbi pontja is elérhető legyen, azonban ennél sokkal többet tesz: hozzájárul ahhoz, hogy kirándulóként még inkább meg tudjuk élni a szeretetünket a saját megyénk iránt és mélyíteni tudjuk azt. Biztosítja azt, hogy Vas megye valóban a miénk lehessen. Fehér László, a város polgármester szintén örömét fejezte ki, amiért megvalósult a fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!