Gazdaság

2014.08.17. 14:10

Szakma nélkül és ötven felett nehéz munkát találni

Szombathely - A legfrissebb adatok szerint a vasi álláskeresők negyede már legalább egy éve nem talált magának munkát.

Peltzer Géza

Az elmúlt év azonos időszakához hasonlóan a nyilvántartásban szereplő álláskeresők 24 százaléka tartósan, legalább egy éve nem talált számára megfelelő munkahelyet. A kirendeltségek többségén 20-25 százalék közötti a huzamosabb ideje állást keresők aránya, egyedül Szentgotthárd térségében 20 százalék alatti a mutató értéke.

Aki megfelelő szakmával rendelkezik, annak nincs félnivalója. Fotó: Szendi Péter

A regisztrált álláskeresők 36,5 százaléka legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel szeretne elhelyezkedni 57,2 százalékuk középiskolai bizonyítvánnyal keres munkát, míg diplomával az álláskeresők alig több, mint 6 százaléka rendelkezik. Egy évvel korábban is hasonló megoszlás jellemezte az álláskeresők iskolai végzettség szerinti összetételét.

Az álláskeresők kevesebb, mint 20 százaléka 25 éves vagy fiatalabb, 52,9 százaléka tartozik a 26-50 éves korcsoportba, míg az 50 év felettiek részaránya megközelíti a 30 százalékot. Az 50 év alattiak részaránya csökkent, az idősebbeké nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest. Az előző évhez képest számottevően nem változott a regisztrált álláskeresők ellátás szerinti összetétele. Alig 10 százalék fölött van az álláskeresési járadék/segélyre jogosultak aránya, minden ötödik álláskereső kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást, 60 százaléka nem részesül ellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!