Gazdaság

2015.03.24. 14:55

Az idén sem lesznek olcsóbbak a növényvédő szerek

Megyei körkép – Az elmúlt hetek viszonylag szárazabbra fordult időjárása miatt jelentősen csökkent a vízzel, kisebb „tavakkal”borított szántó területe. A kártevők és gyomok azonban már megjelentek!

Dr. Márkus Antal

Az elmúlt év csapadékos időjárása újra jelzi számunkra: nem biztos, hogy szerencsés volt az elmúlt évtizedekben az akkor még rétként és legelőként használt területeket minden áron szántóvá tenni. Ahogy az állatállomány csökkent, valamint az állami támogatások a szántók művelését preferálták, úgy csökkent a gyep területe megyénkben.

A legkésőbb elvetett őszi búzák szépen sorolnak, kezdik behozni a keléskori hátrányukat. Az időben elvetett őszi kalászosokat szemlélve szépen bokrosodó és egyre jobban zöldülő őszi búzaterületeket lehet megyeszerte látni. Sajnos mind a búzán, de most még intenzívebben az őszi árpa levelein megjelentek már a levélbetegségek első tünetei (Pyrenophora, Helminthosporium, Septoria), így a tavaszi gombaölő szeres kezelések nem maradhatnak el. A tavalyi óriási sárga rozsda fertőzés megismétlődhet: ma már egyre több táblán és növényen lehet megtalálni a betegség tüneteit!

Dr. Márkus Antal búzatáblák között: az időben elvetett kalászosokat szemlélve egyre jobban zöldülő területeket látni. Fotó: Médiaközpont

A védekezés jó eredménnyel járhat az epoxikonazol+fenpropidin, tebukonazol+prokloráz és a propokonazol+ciprokonazol kombinációkkal. Ahol viszont a Pyrenophora jelenléte és fertőzése az erősebb, ott szükséges a strobilurinok bevetése is, így a piraklostrobin+epoxikonazol vagy az azoxistrobin+ciprokonazol használata javasolt és szükséges. Az őszi árpa lombvédelme sajnos egyetlen kezeléssel nem lesz jól megoldható, ezért fel kell készülnünk legalább kétszeri kezelésre.

A kalászosokban az előző évekénél nagyobb területen zajlott gyomirtás az ősszel. Szépek, tiszták azok a táblák, ahol az izoproturon+diflufenikan kombinációt használták. Ahol a gyomirtás tavaszra maradt, már most szembetűnő a jelentős gyomborítottság, amely azonnali beavatkozást igényel. Kiváló eredményt érhetünk el a tritoszulfuron+floraszulam, vagy a triaszulfuron+dikamba kombinációkkal.

Megyénk jellemző gyomnövénye a nagy széltippan, amely a savanyú területek egyik jellegzetes ún. jelzőnövénye. Ha nem vesszük ki a gabona állományából, igen jelentős termés- és minőségi veszteséget fog okozni. Tavasszal is használható az izoproturon, valamint a szulfoszulfuron hatóanyag. Vannak területeink, ahol további gyomnyomást okoz az ecsetpázsit is a széltippan mellett. Mivel csak később tudunk a táblák egy részére rámenni, megerősödnek a gyomok: a pinoxaden+floraszulam+cloquintocetmexyl javasolható, mint eredményes technológia.

Kedvezőtlen hatása lesz a téli fagymentes időszakoknak a kártevők és kórokozók elleni védekezésnél, hiszen a természetes mortalitás elmaradt, így erős fertőzésekre kell felkészülnünk. További rossz hírem: a növényvédőszerek idén sem lesznek olcsóbbak. Egyre gyakoribbak az un. „csomagokban" kínált anyagok, ahol különböző szereket együtt árulnak, amely így olcsóbb. Szeretném a gazdák figyelmét újra ráirányítani a vetőmag fácánok és varjak elleni csávázására. Az elmúlt években kiették a fácánok és a varjak a vetőmagot, és újra kellett vetni táblarészeket. Már van rá megoldás, ún. ziram hatóanyaggal csávázzák a magot, és ekkor madárkár nem várható. Költsége 2500 forint/hektár, ami az esetleges újravetéshez mérten alacsony. Maga a gazda a csávázást nem végezheti el, de Győr-Moson-Sopron megyében egy cég ezzel is foglalkozik, ha 200 zsák összejön, el is jön érte.

Mocsár volt, most pedig művelik

A művelésbe vont rétek és legelőterületek egy része néhány száz évvel ezelőtt még mocsár volt és csak a folyamatos klímaváltozásnak köszönhetően lehetett művelésbe vonni. A 8-as főút megyehatártól Somló-hegy felé tartó részén még ma is áll a víz, benne napraforgó és kukorica ázik. Ez a terület az 1800-as években még járhatatlan mocsár volt, amely 1809 nyarán a vesztett győri csata után „megfogta" a napóleoni hadakat, és visszavonulásra késztette őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!