Gazdaság

2014.07.20. 14:40

Az időjárás miatt kevesebb a gomba

Szombathely - Nincs jó évük idén a gombászoknak: már javában benne vagyunk a szezonban, gomba azonban alig-alig akad a vasi erdőkben, réteken.

Peltzer Géza

– Kevés a gomba ahhoz képest, hogy ilyenkor más években a piacon mennyi szokott lenni – tudom meg Kalauz József gombaszakértőtől. – Az árusok előtt mezei szegfűgomba, vagyis tyúkgomba van nagyobb mennyiségben, ezen kívül vargánya, kevés rókagomba. Kevés galambica érdes tinorú, Egy héttel ezelőtt hoztak őzlábgombát, tegnap pedig gerebengombát, ami kifejezetten őszi faj. Sajnos idén az időjárás nem kedvez a gombának. A szakértő gombavizsgálatot tart a vásárcsarnokban, ide hozzák az emberek, amit szedtek erdőn réten.

– Az idei csúcs egy napon alig valamivel több, mint ötven ember volt, de a héten csütörtökön már csak ennek a fele volt az érdeklődés – annyira kiszáradt az esők után a talaj és nem indult be a gombák növekedése. Úgy lehetne összegezni az idei évet, hogy nem is volt igazából szezon, de ha a naptárt nézzük, lassan el is múlik.

– Az emberek egy részének sokat javult a gombaismerete, ők elfogadják a tanácsaimat, odafigyelnek arra, amit mondok. Ők külön kosárban hozzák azt a gombát, ami szerintük ehető. De sokan vannak, akik semmit nem fejlődnek. Idén egy alkalommal előfordult már az is, hogy gyilkos galócát hoztak be nekem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!