Gazdaság

2016.12.18. 16:15

A fiatalok kevésbé jártasak a pénzügyekben

A statisztikák szerint minél fiatalabb egy vásárló, annál kevésbé jártas a pénz-ügyekben.

Vas Népe

A szombathelyi kereskedők által emlegetett ünnepi bevásárlási roham a hitel-statisztikák számadataiban is lecsapódik, és ez nem feltétlenül a lakosság pénzügyi felkészültségét tükrözi.

Az idősebb korosztály vásárláskor már odafigyel pénzügyeire Illusztráció: Unger Tamás

Az úgynevezett Z generáció (1996 és 2007 között születettek) mindössze negyede rendelkezik megtakarítással, jellemzően készpénzzel. A médiában divatosan emlegetett Y korcsoport (az 1980 és 1999 között születettek) 45 százaléka viszont már előtakarékoskodik, lakáskassza és lakástakarék formájában, a készpénz-megtakarítás pedig további 35 százalékuknál jelentkezik. A megtakarítási formák szélesebb skálája (biztosítások, betétek) csak az X generációtól (tagjai 1960 és 1979 között születtek) felfelé figyelhetők meg.

A legnagyobb hiteltörlesztés az X generációt jellemzi, több mint 60 százalékuk küzd havonta ilyen irányú kiadással. Az Y és a Babyboom-nemzedék (1940 és 1959 között született embereké) esetében ez az arány 40 százalékra csökken. Mindhárom generációnál a lakáscélú hitelezés a legelterjedtebb, de az Y generáció 20 százaléka törleszt diákhiteleket, nehezítve ezzel azt a lehetőséget, hogy lakáscélú kölcsön felvételébe is belevágjanak.

A lakáscélú kölcsönök után áruhiteleket igénylünk a legtöbben, és csak ezután következik a gépjárműlízing.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!