Gazdaság

2015.04.21. 16:01

Az MNB több mint 3 millió forintra bírságolta a Rum és Vidéke Takarékszövetkezetet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,1 millió forintra bírságolta a Rum és Vidéke Takarékszövetkezetet, mert a felügyelet szerint évek óta fogyasztókat is védő szabályokat sértett, többségében a hitelintézet számlavezető rendszerén, folyamatain, vagy pénzforgalmi szolgáltatási keretszerződésén keresztül - olvasható a jegybank honlapján.

A kedden közzétett tájékoztatás szerint fogyasztókkal  és mikrovállalkozásokkal szemben a pénzintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, díj- és költségmentes utólagos tájékoztatásra, az ügyfelek által a hitelintézet részére fizetendő díjak, jutalékok, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek teljes körű előzetes tájékoztatásra és a visszatérítési jog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseit, valamint néhány esetben a számlanyitásra vonatkozó előírásokat  is.

Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet tárgynapi teljesítésre, a fizetési megbízások visszautasítására és sorba állítására, az ügyfelei részére beérkező fizetési műveletek összegének haladéktalan rendelkezésre bocsátására, valamint az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására vonatkozó előírásokat.

A kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a törvény előírásai ellenére a hitelintézet nem szolgáltatott ingyenesen legalább havonta egyszer a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei részére a fizetési műveletek teljesítéséről meghatározott tájékoztató adatokat, ezzel ügyfelei széles körének anyagi kárt okozott, amely egyúttal a hitelintézet számára vagyoni előnyt eredményezett.

Ugyanakkor a bírság összegének meghatározásakor az MNB a hitelintézet javára figyelembe vette, hogy a jogsértő állapotot már az ellenőrzési eljárás lezárása előtt igazoltan megszüntette - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!