Gazdaság

2017.02.20. 17:45

Az országban most 172 torony termeli az áramot

Vasvár - Nyugat-Európában a szélenergiai beruházások aránya magasabb, mint a fosszilis energiahordozóké. Németország vezet, Magyarország kicsit lemarad.

Turbók Attila

- Egy osztrák céggel közös projektben csaknem negyven torony állítását terveztük az országhatár mellett, ám a hazai villamosenergia-rendszerre való rákötés nehéznek bizonyult - mondta Bene Zoltán, az egyik vasvári cég vezetője. A szakember hozzátette: komoly munkát fektettek a programba, a terület tulajdonosaival számos esetben ausztriai körutat is tettek, bemutatták a szélerőműparkok építését, működését, ám a nagy tervek végül az íróasztalok fiókjában maradtak. Úgy tűnik, a vasvári cég példája nem egyedüli Magyarországon, ahol napjainkban összesen 172 torony termeli az áramot, ám újak nem épülnek. A megújulóenergia-termelést tekintve Európában a teljes kapacitásból (918,8 gigawatt) mindössze 153,7 gigawatt származik szélenergiából. Az mindenesetre már jó előjelnek számít, hogy a tavaly kiépült 24,5 gigawattnyi új energiakapacitás 86 százaléka szélből, napból, vízből és biomasszából származik. Ez fölülmúlja a két évvel ezelőtti csúcspontot, amikor ez az arány még csak 79 százalék volt. Az emelkedés nem véletlen: az EU 2020-ig elérendő céljai között szerepel, hogy 20 százalékra kell növelni a megújuló energiaforrások arányát. A 28 európai uniós tagállam közül csupán hétnek vannak tervei a 2020-ig tartó időszakra. Egyes szakemberek szerint Európában ma kisebb a politikai akarat a megújuló energia fejlesztésére, mint évekkel ezelőtt. Ami jó hír: a szélenergia meghaladta a szénből származót, így a második legnagyobb kapacitássá vált Európában. Eltérések vannak a fejlesztések nagyságrendjében is, tavaly Németországban helyezték üzembe a legtöbb szélerőművet (így is háromszor nagyobb a kapacitása, mint az uniós államoknak), de Franciaország, Hollandia, Finnország, Írország és Litvánia is jelentős beruházó ezen a téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!