Gazdaság

2017.01.04. 19:35

Bonyolultak a pályázatok - Napjainkban dömpingszerűen jönnek ki a kkv-s projektek

Szombathely - A nyugati pályázatokhoz képest bonyolultabbak a hazai eljárások. A friss projektekben már nem egyöntetű a támogatási intenzitás. Néhány jó ötlettel is szolgálunk a kkv-knek.

Turbók Attila

- Túl vagyunk az előző, uniós pályázati cikluson, napjainkban éppen felpörögni látszik a következő pályázati szakasz, amelynek egyes kiírásai már meg is jelentek, a Vas megyei cégek számára is elérhetők - kezdte tájékoztatóját Szendi Kata, az egyik szombathelyi tanácsadó iroda cégvezetője. A szakember általánosságban elmondta, napjainkban egyelőre kicsit nehezebb pályázni, nem lehet előre megmondani például egy-egy pályázat támogatási intenzitását.

- A vissza nem térítendő támogatásokat ki akarják vezetni a rendszerből, ezért megjelentek a különböző, hitellel kombinált pályázatok, illetve hiteltermékek, amelyek természetesen ennek megfelelően szűrik az induló vállalkozások körét is - jelentette ki a szakember. A szombathelyi iroda cégvezetője magukról a pályázatokról megjegyezte: készítenek határon átnyúló pályázatokat is, valamint ismerik a hasonló, nyugati programokat. Ezek tapasztalatait leszűrve elmondható, a nyugati pályázati rendszer nemcsak más, hanem egyszerűbb, kevésbé büroktratikus, mint a magyar pályázati rendszer. - Ettől függetlenül magam is azt javaslom a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv), hogy előre tervezzék fejlesztéseiket, és amennyiben ilyen szándékaik vannak, forduljanak a pályázatok íróihoz, hiszen számos esetben könnyíti a gazdaságfejlesztést egy jól sikerült pályázat. - Itt jegyezném meg, a kkv-knek írt pályázataink 80-90 százaléka sikeres - mondta Szendi Kata. Hangsúlyozta: napjainkban dömpingszerűen jönnek ki a kkv-s pályázatok, érdemes szakemberekre bízni ezek figyelését.

- S akkor lássunk néhány konkrét, kkv-s és mikrovállalkozói projektet, amelyekre már lehet is pályázni - mondta a szakember.

Szendi Kata cégvezető: A Vas megyei kkv-k és mikrovállalkozások számára is vannak támogatási projektek, figyelni kell őket
Fotó: Turbók Attila

Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások címen jelent meg pályázati kiírás a vidéki településekre és a Balaton kiemelt területre vonatkozóan. Legalább egyéves cégek pályázhatnak, például falusi turizmusra és szolgáltatás-, valamint technológiai fejlesztésre. Szendi Kata ismertetett egy másik projektet is, amelyben társadalmi célú vállalkozások fejlesztésére, eszközre és építési beruházására lehet pályázni.

- Ebben az esetben fontos, hogy hátrányos helyzetű embereket vehet fel a cég a pályázatban, egy-egy foglalkoztatott után 6,5 millió forint a támogatás - emelte ki. Bármilyen piaci tevékenységet végezhet a pályázó, a program támogatási intenzitása száztól negyven százalékig terjedhet. Megjelent három olyan pályázat, amely kifejezetten mikrovállalkozásoknak és kkv-knak szól, termeléskapacitás és bővítések fejlesztésére. - Itt a termelő cégek vannak előnyben, a támogatás 5-től egészen 250 millió forintig terjed. Annyit hozzá kell tenni, ez esetben az 5-25 és az 5-50 millió forintig, valamint a 25-250 millió forintig terjedő sávban lehet különböző konstrukciókban pályázmi - jegyezte meg Szendi Kata. Egyes projektek esetén a támogatásban elszámolható maximum 2,5 százaléknyi pályázati menedzsment, mások ezt nem tartalmazzák.

- Utóbbi esetekben a pályázó cégnek kell állni ezeket a költségeket, ám így is megéri - tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!