Gazdaság

2007.09.26. 02:29

Börzére vitték az állásokat

<b>Szombathel</b> - A szombathelyi munkaügyi kirendeltség börzéjén ötvennél is több standon kínáltak állásokat, képzéseket, szolgáltatásokat. Körutunk során megállapíthattuk, hogy szakmunkásból és mérnökből van a legnagyobb hiány.

Kiss Tamás

Tegnap délelőtt tizenegy körül telt ház az Oladi Művelődési Központ aulájában, nők, férfiak, idősebbek és fiatalok, munkanélküliek és váltani akarók jönnek-mennek, s informálódnak a kiépített standoknál. Többek kezében vaskos jegyzetfüzet, és bizony van is mit felírniuk, hiszen a börze szervezőjeként csak a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szombathelyi kirendeltsége egymaga több mint 300 állásajánlattal érkezett, s az invitálásukat elfogadó cégek, illetve magán munkaerő-közvetítők is igazán kitettek magukért: összesen 737 lehetőséget kínáltak az elhelyezkedni, váltani igyekvőknek. (Az említett 737 ajánlat közül 374 kimondottan férfiaknak, 83 csak nőknek, 280 pedig mindkét nem számára szólt. Szellemi munkára 242, fizikaira pedig 495 esetben kerestek munkavállalót.)

E számok és a börzén tapasztaltak szerint a cégeknek leginkább jól képzett, tapasztalt férfi szakmunkásokra lenne szükségük, főként olyanokra, akik a fémmegmunkálás vagy éppen a gépipar valamely szakterületén igazán profik. E szakembereket - az általunk megismert ajánlatok alapján - átlagosan 150-180 ezer forint körüli fizetéssel próbálják megnyerni maguknak a cégek, miközben egy betanított munkásnak, operátornak legfeljebb 100-120 ezer forintot kínálnak.

A nyilvános ajánlatokból ugyancsak jól érződik, hogy térségünkben még mindig jelentős a mérnökhiány, s ami szintén szembetűnő: az angol- vagy éppen a némettudás jelentősen javítja egy-egy álláskereső elhelyezkedési esélyeit.

A fentieket persze a különböző képző intézmények is jól tudják, nem véletlen, hogy a rendezvényen közülük több is képviseltette magát. A börze kiállítóival beszélgetve az is kiderült, hogy az idegennyelvi kurzusok mellett a masszőr-, a számítástechnikai, illetve a lakberendezési tanfolyamok iránt is élénk az érdeklődés, és ami szintén szembetűnő volt, hogy hányan és hányan érdeklődtek a külföldi - főként az ausztriai és németországi - munkavállalás iránt.

A fentiek mellett a munkaügyi központ szolgáltatásait is sokan igénybe vették: megszokott módon legtöbben a munkajogi tanácsadásra voltak kíváncsiak, ugyanígy az induló szaktanfolyamokról, a különböző támogatási lehetőségekről, az önfoglalkoztatás feltételeiről és az internetes álláskeresésről is számosan érdeklődtek.

Volt tehát mit nézni és intézni, ennek megfelelően hömpölygött is a tömeg. Az előző évekhez képest mindenképpen aktívabbak voltak, többet is kérdeztek az érdeklődők, s Dominek Judit, a munkaügyi központ pr-menedzsere ennek már csak azért is örült, mert az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nemrég indult projektje éppenséggel a nagyobb önállóságra szeretné rábírni az álláskeresőket.

És látva a sokaságot dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese is elégedetten nyilatkozott.

- A cégek és a munkaerő- közvetítéssel foglalkozó magánvállalkozások részéről is jelentős volt az érdeklődés, olyannyira, hogy olyan vállalat is akadt, amelyet nem tudtunk elhelyezni. Annak elle-nére sem, hogy a börze korábbi helyszínéhez, a HEMO-hoz képest itt most nagyobb terület állt rendelkezésünkre - közölte dr. Kovács Péter, és elárulta, volt benne némi izgalom amiatt, hogy az álláskeresők a nem éppenséggel belvárosi, oladi helyszínre is eljönnek-e majd tájékozódni; a történtek azonban megnyugtatták. Az önállóságra is szeretnék rábírni az álláskeresőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!