Gazdaság

2016.07.18. 13:11

Bruttó három forinttal csökken a gázolaj ára, a benziné nem változik

Körkép - Csökken bruttó három forinttal a gázolaj ára, a benziné nem változik szerdán. Vas megyén belül 33 és 49 forintos árkülönbségeket találnak az autósok.

Bakos Ágnes

Az előzetes várakozással ellentétben, nem változik a benzin ára szerdán, július 20-án. A dízelé viszont igen: bruttó három forinttal mérséklődik a literenkénti ár a nagykereskedelemben - márpedig ezek az árváltozások jellemzően egy az egyben lecsapódnak a kiskereskedőknél, vagyis a benzinkutaknál.

A szerdai módosítással 332 forintra csökken egy liter gázolaj átlagára, országos összehasonlításban. Vas megyében óriási a szórás: mérnek dízelt 317 és 366 forintért is, vagyis a szerdai árcsökkentés után várhatóan 314 és 363 forintért is, ezzel pedig 49 forint az eltérés. Optimistán tekintve: közelít a 310 forinthoz a vasi gázolajár. A legolcsóbban Szombathelyen és Sárváron mérnek gázolajat a megyében, a legdrágábban az egyik szentgotthárdi töltőállomáson adják.

A benzin ára (a gazdasági várakozásokkal ellentétben) nem változik szerdán. Országos átlagban 330 forint egy liter a 95-ösből, a múlt szerdai kilencforintos árcsökkentés óta. Vas megyén belül Szombathelyen adják a legolcsóbb és a legdrágább a benzint is, városon belül 33 forintos különbséggel tankolhatnak a sofőrök. Ez azt is jelenti, hogy egy (kisebb) tank benzin vásárlásakor akár ezer forint is lehet az eltérés két helyi kút árainál. A legolcsóbb szombathelyi töltőállomásnál 316 forint egy liter benzin, a legdrágábbnál 349 forint. A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy a benzin ára is mérséklődik majd július 20-án, mintegy három-öt forintos csökkenésre készültek a GKI Gazdaságkutató elemzései, az olajár-változás alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!