Gazdaság

2017.07.03. 18:16

Búzaérlelő napok jönnek - Melegebb, szárazabb lett a június a sokévi átlagnál a megyeszékhelyen

VAS MEGYE - Összeérnek már a termények: júniusban rengeteg napsütést, tartós meleget és az átlagosnál kevesebb csapadékot kaptak a vasi mezőgazdasági területek.

Bakos Ágnes

Vízhiány

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére. Mindez azt jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

 

 

Vas megye a szerencsés területek közé tartozik: az aszálytérképen kék színnel jelölik a megyét, vagyis enyhe aszály sincs július legelején.

Gombaérlelő

- Az eső jót tett Vas megyében - értékelte az elmúlt napok időjárását az agrárium szempontjából Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Azt azért kiemelte, hogy az Őrségben még mindig nem érik a gomba, de a helyi szakértők szerint már csak egy nagy eső kellene, akkor már megtelne az őrségi erdők alja a kalaposokkal.

Várható

Kedden, szerdán és szombaton lehet csapadék, és melegszik az idő, 30 °C körül mérhetünk szerdától - ezt látta a legfrissebb prognózisban az észlelő. A csapadéknak persze nem örülnek a gazdák: a betakarításnak nem kedvez az eső. - Még mindig nem láttam itt a környéken sem aratni a repcét sem. Aztán azonnal jöhet a búza, minden összeérett, szerintem még a tavaszi árpa is - mondta még a betakarításról. A napraforgónak és a kukoricának jót tett a csapadék: egy hét alatt fél métert nőtt a kukorica, a napraforgó pedig virágba borult szerte Vas megyében.

Ezt hagytuk hátra

Melegebb lett a június, mint a sokévi átlag Szombathelyen - összegezte Pétervári Tibor az első nyári hónap méréseit. Eszerint 20,8 °C lett a szombathelyi középhőmérséklet, ez 2,6 °C-kal magasabb, mint az 1981 és 2010 közötti júniusok átlaghőmérséklete. A legmelegebb június 22-én és 24-én volt, azon a két napon 33,7 °C lett a szombathelyi maximum-hőmérséklet.

Szárazabb lett az év hatodik hónapja: összesen 64,3 milliméternyi csapadék áztatta Szombathelyt, ez a sokévi átlag mindössze 82 százaléka. Emlékezhetünk: elszórva érkezett a csapadék, például 12 júniusi napon esett 0,1milliméternyi, és csak három nap volt, amikor tíz milliméternél több eső, zápor áztatta Szombathelyt (legalábbis a város déli részén, a meteorológiai állomáson). Voltak fülledt napjaink, a légnedvesség havi átlaga 66 százalékos lett júniusban. A terményt érlelő napsütésre nem lehetett senkinek panasza a múlt hónapban: a havi napfénytartam 288 óra harminc perc lett Szombathelyen, ez a mennyiség 56 órával és 42 perccel több, mint a sokévi júniusi átlag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!