Gazdaság

2016.09.21. 19:17

Diszkriminációt kiált az álláskereső

Szombathely - Egy helyi álláskereső szerint életkori diszkrimináció zajlik a fejvadász cégeknél.

Turbók Attila

- Közel kétszáz pályázattal és két diplomával a hátam mögött évek óta nem találok állást magamnak olyan szakmával, mely napjainkban hiányszakmának számít - kezdte kálváriáját a szombathelyi S. J. A negyvenkilenc éves férfi határozottan kijelentette, önéletrajzában egyetlen sor van, mely egyik fejvadász cégnek sem felel meg, és ez a születési idő sora. - Az, hogy a beadott közel 200 pályázat alig egyharmadára érkezik egyáltalán válasz, már meg sem lep - mondta a szombathelyi férfi. Lapunknak elmondta, a válaszok is átlag másfél hónapig „utaztak" hozzá vissza, ennyi idő kellett egy-egy álláspályázata elbírálásához.

A Vas Népe információi szerint ez a hosszú elbírálási idő már a cégeknek is feltűnt, ám orvoslására egyelőre nem látni jeleket.

S. J. szerint azonban a hosszú elbírálás csak „hab a tortán". - Az eltelt években, míg jobbra-balra pályáztam, arra is figyelmet fordítottam, hogy az önéletrajzban leírt képesítések mellett ne legyen akadály a szombathelyi lakcím sem, nem egy esetben az ország másik felére is elmentem volna egy munkahelyért - tette hozzá a szombathelyi férfi. Próbálkozásai azonban sem Debrecenben, sem mondjuk Mátészalkán nem jártak sikerrel olyan cégeknél sem, ahol a szakképzettséggel és a munkatapasztalattal sem volt probléma. - Esetenként eljutottam akár a személyes találkozóig is, mindmáig eredménytelenül - mondta S. J.

A lapunk által megkérdezett HR-szakemberek rávilágítottak egy problémára, mégpedig arra, hogy egyes fejvadász cégek eredendően nem vállalják fel annak a felelősségét, hogy egy idősebb munkavállalót „ráeresszenek" egy olyan cégre, ahol fiatalabb a felső- és/vagy a középvezetői gárda. - Erre egyébként az egyik személyes elbeszélgetésen fel is hívták a figyelmemet, mit szólnék hozzá, ha a munkatársak fiatalabbak lennének. Számomra ez sosem okozott problémát - jegyezte meg a szombathelyi munkavállaló. Úgy tűnik azonban, az állásokra munkaerőt kereső cégek munkatársainak mégiscsak gondot okozhat ezen probléma megléte, nem vállalják a kockázatot, egyszerűbb az elutasítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!