Gazdaság

2014.08.13. 15:35

Drágulhat ősztől a kenyér

Szombathely - A gabona minőségének romlása áremelkedéshez vezetett, amely előbb-utóbb a kenyér árában is megjelenik.

Peltzer Géza

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint a júniusi tonnánként 43 ezer forintos étkezési búza ár már 50-51 ezer forintnál tart. A dráguló malmi búza miatt az előrejelzések szerint a liszt ára több lépcsőben a jelenlegi kilónkénti 73-75 forintról visszakúszhat a 100 forintos sávba.

Csiszár Tamás pék. Fotó: Archív/Benkő Sándor

Ez rossz hír a sütőiparnak, amelynek helyzetét a gyenge forint is nehezíti, mert a pékek sok import adalék-anyagot használnak. A szakma szerint a kenyér árának legalább 25-30 százalékos emelése kellene év végéig ahhoz, hogy a sütőipar kompenzálhassa termelési költségei növekedését, de az iparág szereplői az elmúlt években sem tudták ezt elfogadtatni a kereskedőkkel. Sok pékség kerülhet bajba, ha idén sem sikerül megegyezni az átvételi árakról.

Horváth Tibor, egy sütőipari kft. ügyvezető igazgatója szerint a sütőipar költségeinek kompenzálása régóta aktuális lenne – függetlenül a most jelzett változásoktól. Kifejtette: a liszt prognosztizált ára egyelőre a szakma részére nem világos, ezt a tényezőt a búza ára döntően befolyásolja. A szakember elmondta: a búza áráról eddig csak közvetett információ jelent meg, de a liszt ára eddig nem változott. A kenyérár alakulásában jelentős rész a liszt, a bér, a szállítási költségek és az energiaárak is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!