Gazdaság

2017.04.18. 20:15

Ébren a mező, ideje védekezni! - elindultak a munkálatok a vasi földeken

Megyei körkép - Jó pár hete elindultak a munkálatok a vasi földeken, lássuk, mire kell ügyelniük a gazdáknak!

Dr. Márkus Antal

Felébredt a határ és annak művelői is. Az utakon egyre gyakrabban találkozunk mű-trágyát szállító kamionokkal, traktorokkal, a mezőn is elindult a tápanyag-utánpótlás, a fejtrágya szórása a gabonaféléken. Az őszi mélyszántásokon folyamatos a talajlezárás, nagy területeken elvetették már a tavaszi árpát termelőink. Az elmúlt év csapadékos időjárása jelzi számunkra azt, hogy nem volt szerencsés az elmúlt évtizedekben az akkor még rétként és legelőként kiválóan használható területeket szántóvá tenni. Ahogy - sajnos - az állatállomány, főleg a szarvasmarháé csökkent, valamint az állami támogatások a szántók művelését preferálták, úgy csökkent a gyep területe megyénkben.

A legkésőbb elvetett őszi búzák is már szépen sorolnak, kezdik behozni a keléskori hátrányukat. Az időben elvetett őszi kalászosokat szemlélve szépen bokrosodó és egyre jobban zöldülő őszibúza-területeket lehet látni. Sajnos mind a búzán, de most még intenzívebben az őszi árpa levelein megjelentek már a levélbetegségek első tünetei (Pyreno-phora, Helminthosporium, Septoria), így a tavaszi gombaölő szeres kezelések nem maradhatnak el.

Zajlanak a tavaszi munkálatok Sárvár közelében is: egyre zöldebb a táj, megjelentek a munkagépek
Fotó: Unger Tamás

A 2014-es óriási sárgarozsda-fertőzés megismétlődhet, ma már egyre több táblán és növényen lehet megtalálni a betegség tüneteit! A védekezéseket jó eredménnyel elvégezhetjük az epoxikonazol+fenpropimorf, tebukonazol+prokloráz és a propikonazol+ciprokonazol+klortalonil kombinációkkal. Ahol viszont a Pyrenophora jelenléte és fertőzése az erősebb, ott szükséges a strobilurinok bevetése is, így a piraklostrobin+epoxikonazol, vagy az azoxistrobin+ciprokonazollal vagy izopirazammal kiegészítve javasolható.

Az őszi árpa lombvédelme egy kezeléssel nem lesz jól megoldható, ezért fel kell készülnünk legalább kétszeri kezelésre. Az őszi árpa legfontosabb betegségévé "lépett elő" a ramuláriás levélfoltosság, amely ellen a legújabb SDHI-gátlókkal tudunk sikeresen fellépni: ilyen a fluxapiroxad+piraklostrobin kombináció. Gabonáink erőteljesebb bokrosodását és szárszilárdítását segíthetjük a trinexapak-etil és a klormequat-klorid, az árpánál a prohexadiom-kalcium+mepiquatklorid kombinációkkal.

A kalászosok gyomviszonyait tekintve szembetűnő, hogy az előző éveknél nagyobb területen lezajlott a gyomirtás. Szépek, tiszták azok a táblák, ahol az izoproturon+diflufenikan kombinációt használták. Ahol a gyomirtás tavaszra maradt, és nem történt meg, már most szembetűnő a jelentős gyomborítottság, ami azonnali beavatkozást igényel.

Kiváló eredményt érhetünk el a tritoszulfuron+floraszulam vagy a triaszulfuron+dikamba kombinációkkal.

Megyénk jellemző gyomnövénye a nagy széltippan, amely a savanyú területek egyik jellegzetes jelzőnövénye. Ha nem vesszük ki a gabona állományából, jelentős termés- és minőségi veszteséget fog okozni. Most tavasszal a szulfoszulfuron hatóanyag használható.

Vannak területeink, ahol további gyomnyomást okoz az ecsetpázsit is a széltippan mellett. Mivel csak később tudunk a táblák egy részén felvonulni, meg fognak erősödni a gyomok: a pinoxaden+floraszulam+cloquintocetmexyl javasolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!