Gazdaság

2014.05.20. 15:35

Tavaly jég volt, idén szélvihar

Horvátzsidány határában lévő meggyültetvénynek - amely egyedüli Vas megyében - minden évben kijut valami természeti csapás. Idén orkán-erejű szél pusztított.

Peltzer Géza

A múlt heti 100-110 kilométer/óra sebességű, viharos erejű széllökések többféle kárt okoztak az ültetvényben: ágakat törtek le, leverték a termést - hallom Antal Tibortól, az ültetvény egyik tulajdonosától.

A múlt hétig minden jól alakult a vasi gyümölcsösökben, minden jel arra utalt, hogy jó termésre lehet idén számítani ebben a tizenhat hektáros ültetvényben is.

- Fagy nem volt, a megfelelő növényvédőszeres védekezések megtörténtek, a virágzás jó volt. A beporzástól nem függ a termésmennyiség nálunk, mert öntermékenyülő fajtákkal dolgozunk. Az érdi bőtermő és újfehértői fürtös magyar nemesítésű, korszerű fajtákat saját pollenje termékenyíti meg, nincs szükség arra, hogy másik virágról vagy fáról kerüljön át a virágpor.

- Pontos felmérés még nincs arról, hogy mekkora a kárunk, a jelenlegi becslés szerint húsz százalék fölötti lehet a terméskiesés, de azt remélem, minőségi kár nem lesz - mondja a szakember. - Azt még nem lehet tudni, hogy a fán maradt, de összeütődött bogyók érésig hogy viselkednek, a sérülésük maradandó lesz-e. Ha igen, akkor ezeket ki kell válogatni betakarításkor. Ha ezután minden jól megy, és idén nem érkezik újabb természeti csapás, jó átlagos mennyiségű és jó minőségű termésre számíthatunk. A termés zöme innét a konzerviparhoz kerül, de helyi értékesítést is szervezünk minden évben.

Horváth Róbert és Antal Tibor tulajdonosok a meggyültetvényen. A kárfelmérés még folyik (Fotó: Szendi Péter)

Az ültetvény tizenkét éves, az első öt évben nem lehet még termést betakarítani, ilyenkor még fejlődnek, termőre fordulnak a fák. Termést csak ezután hoznak a meggyfák, de huszonöt éves korukban már gondolkodni kell lecserélésükről - teszi hozzá a gazda illetve a mai hivatalos megnevezés szerint: földműves. Az átlagos hozamról is kérdezem.

- A meggy hektáronként 8 15 tonna termésre képes, de ehhez sok minden kell: tápanyag, gondos növényvédelem, az ültetvény megfelelő kondicionálása.

Ilyenkor szokványos újságírói kérdés, hogy volt-e biztosítás a termésre? Erre a kérdésre így válaszol Antal Tibor:

- Biztosítást ma már mindenre lehet kötni, állítólag már belvízre is, de a lényeg az, hogy gyümölcsösök esetében a biztosítás díja olyan magas, hogy nem lehet megfizetni. Jelen pillanatban létezik szerencsére egy kárenyhítési alap, amely a termelők, a biztosítók által befizetett díjból és állami támogatásból áll össze. Ebből kaphatnak a gazdák kártérítést, és szerencsére nem kell pályázni, automatikusan megkapjuk a pénzt. A kárt előzőleg természetesen le kell jelenteni az agrárgazdasági kamarához, és ha a falugazdász igazolja káreseményt, kifizethető az összeg.

Vas megyében 2200 hektáron termesztenek gyümölcsöt, ennek a területnek több mint felét az alma és a csonthéjasok foglalják el, 80-20 százalék arányban. Kiterjedt meggyültetvény csak Horvátzsidányban található, nagyüzemi cseresznyetermesztés nincs. A megye szőlőterülete 1060 hektár. A gyümölcsösök és szőlők területe hosszú évek óta csökken a megyében.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!