Gazdaság

2015.05.05. 15:33

Egészséges búzát! A toxinok az emberi szervezetre is veszélyesek

Vas megye - A gombabetegségek már az előző év őszén is megjelentek az időben elvetett búzákon és árpán. Hogyan kell védekezni?

Dr. Márkus Antal

A gabonaféléket, tehát a kalászosokat és a kukoricát igen sokféle gombakártevő károsítja tenyészidejük alatt.

Vas megyében a gabonafélék vetésterülete rendszeresen megközelíti a 100 ezer hektárt, amely a szántóterületünk több mint hatvan százaléka. A búza és az árpa betegségei közül megemlíteném a lisztharmatot, szeptóriás levél és pelyvabarnulást, többféle levélfoltosságot, rozsdabetegségeket, valamint a búzakalász „rettegett" betegségét, a fuzáriumot.

Sajnos a fuzárium sok gazdanövényű kórokozó, melynek tüneteit több faj együttes fertőzése is eredményezheti. Gyakran jelentkezik súlyos járványként, melyre az idén is jó esély van, a rozsdafertőzés és a pirenofórás levélfoltosság járványos megjelenése mellett. Jellemző fajtáik az elhalt szármaradványokon és az élő növényeken is megélnek, a kalász fertőzése mellett úgynevezett mikotoxinokat termelnek. Ezek közül kiemelném a DON (dezoxinivalenol), NIV(nivalenol), a ZEA(zearelenon) és a DAS (diacetoxi-szcripenol) toxinokat. A toxint tartalmazó búza vagy a kukorica kereskedelmi értéke gyenge vagy súlyos esetben eladhatatlan. Ezek a toxinok az embernél a májat, vesét károsíthatják, sőt újabban rákkeltő hatásuk is felmerült. A takarmányba kerülve az állatoknál szaporodásbiológiai, illetve laktációs gondokat okozhatnak. Hogy a toxintartalom gond és egyre nagyobb rá a figyelem jelzi, hogy az EU már 2005-ben/!/ meghozta rendeletét, amely meghatározta a maximális DON és ZEA tartalmat. Ezek a szintek tovább szigorodtak.

Dr. Márkus Antal szerint az időjáráson nem segíthetünk, de minden más a gazdákon múlik: a permetezéshez ad tanácsokat. Fotó: Szendi Péter

A fertőzésnek kedvez: időjárás, elővetemény, fajta, talajmunka, műtrágya használat, növényvédelem. Ha csapadékos az év a kalászolás és érés között és az elővetemény kukorica, ha nem szántottunk, csak tárcsáztunk, ha kevés a nitrogén, ha megkésett vagy szakszerűtlen a növényvédelem, a fertőzés szinte biztos.

Az időjárás tekintetében nincs mit tennünk, de a többi csak rajtunk múlik! Az elővetemény megválasztásával, forgatásos mélyműveléssel, optimális műtrágya használattal és növényvédelemmel a fertőzés jelentősen csökkenthető. A növényvédelmi kezelések célja a növény egészségesen tartása. Először a növényt, majd a kalászt kell célzottan, lehetőleg duplaréses fúvókákkal és bő vízzel permeteznünk (messze nem elég a hektáronként kétszáz liter), hogy a fedés jó legyen. A kijuttatási technika a növényvédő szerek hatását 20-35 százalékban befolyásolhatja!

A levélbetegségek, rozsda ellen a legjobb hatásúak az azol és strobilulin típusú hatóanyagok gyári kombinációi (például epoxikonazol+piraklostrobin, azoxistrobin ciprokonazollal, vagy egy új kombináció, az azoxistobin tebukonazollal). Megelőző jelleggel az azol kombinációkkal is hatékonyan védekezhetünk. A kialakult vagy kialakulófélben lévő gombatoxin szintet is kiválóan csökkentő új készítmények az epoxikonazol+ metkonazol és a tebukonazol+ prokloráz tartalmú kombinációk.

Teljes védelmet minimum két gombaölőszeres védekezés adhat, durumbúza és vetőmag-szaporításra szánt kalászosok esetén megfontolandó a háromszori kezelés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!