Gazdaság

2014.09.30. 13:55

Egy 37 éves vasi férfi 300 millió forint összevont jövedelemmel vezeti a TOP-listát

Szombathely - Nőtt a nyereséges vállalkozások száma és a társasági adóbevétel is 2013-ban, valamint folyamatosan emelkedik az export aránya. Vas megye gazdaságában továbbra is a feldolgozóipar a meghatározó. Adóévet értékelt a NAV.

Szinte valamennyi főbb gazdasági mutató kedvezőbben alakult 2012-höz képest. Némileg csökkent a társaságiadó-bevallást benyújtó vállalkozások száma - ami az új adózási formák (KATA, KIVA) elterjedésének tudható be -, a befizetett adó összege azonban tíz százalékkal, 7,7 milliárd forintra nőtt – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adóigazgatóságának sajtótájékoztatóján. Az adatokat Király Miklós igazgató ismertette. Eszerint a vállakozások nettó árbevétele 2013-ban 6,1 százalékkal emelkedett, és 12,2 százalékkal bővült az export. Hat százalékkal nőtt a nyereséges cégek száma. A vállalkozások összesen 2,8 milliárd forint adókedvezményt vettek igénybe. Ebből a látvány-csapatsportágak támogatása harmadára mérséklődött, a fejlesztési kedvezmények összege azonban csaknem 30 százalékkal nőtt. A legmagasabb adózás előtti nyereséget, 15 milliárd forintot egy járműipari nagyvállalat érte el.

Balról Király Miklós igazgató és dr. Horváth Judit igazgatóhelyettes, mellettük Simonits Imre osztályvezető (Fotó: Médiaközpont)

Vas megyében 123 ezer 437 magánszemély nyújtott be adóbevallást, ők összesen 33 milliárd forint közterhet fizettek be. Egy magánszemély átlagosan 302 ezer forinttal járult hozzá az adóbevételekhez. Az egy főre eső havi átlagbér összege 166 ezer forintot tett ki, ez hétezerrel több, mint az előző évben. Az igénybe vehető kedvezmények közül a családi adókedvezmény volt a legnépszerűbb, a megyében több mint 1300-an éltek a lehetőséggel. Az ingatlanpiac élénkülését mutatja, hogy a megye adózói harmadával, összesen 400 millió forinttal több ingatlan átruházásból származó jövedelmet vallottak be. A legmagasabb összevont jövedelem megközelítette a 300 millió forintot, ezt egy 37 éves férfi érte el.

Még mindig kevesen nyilatkoznak adójuk 1+1 százalékáról. Vas megyében közel 110 ezren tehettek volna felajánlást, közülük 60 331-en nyilatkoztak, ami 55 százalékos arány – tájékoztatott Horváth Judit igazgatóhelyettes. 1013 társadalmi szervezetnek összesen 141 millió forintot juttattak ily módon az adózók. Legtöbben egészségmegőrzéssel és állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek címezték felajánlásukat. Azok a szervezetek, amelyek igazolni tudják, hogy jogosultak a felajánlott összegre, 30 napon belül, de legkésőbb december 15-éig megkapják az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!