Gazdaság

2014.09.23. 16:40

Egy kisváros befektetési esélyei

Kőszeg - Szerdán délután az Írottkő Hotelben egy konferencián több előadó is azt taglalta: milyen befektetések lehetségesek a városban és térségében?

Némethy Mária

A kőszegi önkormányzat és a Kőszeg és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma által szervezett konferencián szerdán összegyűltek a térség polgármesterei, vállalatvezetői. Ott volt és felszólalt Huber László polgármester, prof. dr. Miszlivetz Ferenc, a KRAFT program megálmodója, Breznovits István, a regionális fejlesztési ügynökség igazgatója, Básthy Béla a paktum irányító csoportjának elnöke, s mások is. Külső szemmel Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke taglalta Kőszeg esélyeit, azt, hogy a 21. század gazdaságában milyen helyet tud elfoglalni a kisváros.

Suhajda Attila arról is beszélt, hogy Kőszeg egymagában kicsi. Fotó: Némethy Mária

Arról szólt, hogy amikor egy befektető helyszínt keres, felméri van-e elegendő munkaerő. Magyarországon ugyanis egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Ma már egy munkahely betöltése átlagosan 56 napot vesz igénybe. Kőszegen és környékén nagyon érvényesül Ausztria elszívó ereje: a képzettek, a nyelvtudással bírók többsége már odaát dolgozik. Beszélt arról is, hogy a tradicionális vállalati modell jelentősége csökken, a fiatalok rugalmas munkaidőben szeretnek dolgozni. Ez a trend. És ha megfelelő nyelvtudással és kompetenciákkal rendelkeznek, akkor könnyen találnak maguknak munkát.

Kőszeg ma nincs fenn a befektetők térképén: egymagában kicsi, és sok hasonló, vagy jobb desztináció van – szögezte le a szakember, aki közösségi távmunkahelyek létrehozását javasolta, például egy kismamákat foglalkoztató programot a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!