Gazdaság

2017.05.31. 16:35

Egy óra: 36 kiló eper - Az áprilisi fagyok nem kímélték Vasban sem a földeket

Van olyan eperföld, amelyik ki sem nyitott, máshol egy nap alatt végeznek a szürettel az eperre éhes emberek.

Budai Dávid

Nincs még egy olyan népszerű gyümölcs, amelyet senki nem a valódi nevén szólít, mégis mindenki ugyanarra gondol. Kit érdekel, hogy a szamóca és az eper között körülbelül akkora a különbség, mint a dinnye meg az alma között, mindenkinek az eper kell. Szörpbe, sütibe, tejszínhabbal vagy anélkül. Olyan emberről tudunk, aki nem szereti az almát vagy a körtét, de olyanról még nem hallottunk, aki éppen az eperrel lenne így. Nem véletlen, hogy kevés dolgot várnak úgy manapság a megyében, mint az eperszedést, hiszen az igazi eperrajongók szeretik maguk intézni a szüretet. Nemcsak mert így olcsóbb, de jó móka is. Csakhogy az áprilisi fagyok nem kímélték a szedd magad mozgalom legkedvesebb gyümölcsét sem, így van, ahol még ki sem nyitottak az epresek. Egyáltalán lehet egy jóízűt eprészni idén vagy sem? Körbejártuk az eperföldeket, hogy választ kapjunk.

Zanati Zoltán és tízéves kislánya, Mira minden évben szednek epret, de mint megtudtuk, nekik nem az eper a lényeg, hanem a mozgás
Fotó: Szendi Péter

A Szinese-majorban még nem kezdődött meg a szüret, a nyitást most hétvégére tervezik - tudtuk meg Janzsó Lászlótól, aki három hektáron termeszt epret. Mint elmondta, az április fagyok valóban megtizedelték a termést, nagyjából fele annyi gyümölcs várható, mint normál esetben. Azt azonban nehéz megítélni, hogy pontosan mekkora a kár. Ennek oka egyrészt az, hogy vannak négyéves palánták és friss tavaszi telepítésűek is, és mindegyik különböző mértékben károsodott. Másrészt igaz, hogy az első, sok esetben a második, harmadik virág is elfagyott egy adott növényen, de a többi virágból még fejlődik termés. Ez az oka annak is, hogy szinte mindenhol tapasztalható egy párnapos csúszás a szüretben. Az azonban tévhit, hogy az elmúlt hetekben esett eső sok lett volna, összességében ugyanis kevesebb csapadék hullott, mint tavaly. Most hétvégén nagyon nagy rohamra számít, hiszen évről évre egyre népszerűbb, hogy a vásárlók maguk szedik az epret. Ez a szokás jó másfél évtizede honosodott meg a megyében, az ötlet pedig Ausztriából származik, ahol nagyon népszerű a szedd magad - mondta Janzsó László, aki hozzátette, a szüretre náluk nem is nagyon lenne másként mód, hiszen alkalmi munkára itt a nyugati megyékben nem találnának munkaerőt, az ország keleti felében erre még lenne esély. Az eper árán is meglátszik, hogy nagy kár érte a gyümölcsöt, május elején 2 ezer forint volt egy kiló, ma már ezerért is kapni, ha pedig magunk szedjük, még fele ennyit sem kérnek el, igaz pár forinttal még így is drágább, mint tavaly.

Marosiné Parcsami Edit mérlege ezúttal összesen 36 kilogramm epret mért. Kovács Vanda, Molnárné Kovács Andrea és Takács Éva igazi profik, mindössze egy órát töltöttek az eperföldön
Fotó: Szendi Péter

Hasonló tapasztalatai vannak Marosiné Parcsami Editnek is, aki két hektáron gazdálkodik Gencsapáti mellett. Ők szerdán nyitottak, és pár óra alatt az eperre éhes emberek gyakorlatilag az egyik táblát teljesen lecsupaszították. Igaz, itt volt mit, de például Győr mellett egész eperföldeket tett tönkre a szélsőséges áprilisi időjárás. Gencs-apátinál nem okozott olyan nagy kárt a fagy, de a szüret időpontja itt is csúszott pár napot a tervezetthez képest. Megtudtuk: a szerdai roham miatt már elképzelhető, hogy egy nap után arra kényszerülnek, hogy két napig zárva tartsanak, hogy az eprek hétvégén újra megerősödve várják a szörp- és süteménykészítők hadát. Igazán nagy termés majd a hónap közepén várható, de addigra sokan már el is felejtik az epret, hiszen érkezik a cseresznye meg a meggy. Az eper mindenkinek most kell - mesélt tapasztalatairól Parcsami Edit. És valóban: szerda délután, dacára annak, hogy igencsak lógott az eső lába, kéttucatnyian úgy hajolgattak az epersorok között, mintha nem lenne holnap. Köztük volt Molnárné Kovács Andrea, Kovács Vanda és Takács Éva is, akik mindössze egy óra alatt 36 kiló epret szedtek. Mint elmondták, három napja szervezik, hogy ahogyan évek óta mindig, idén is jöhessenek szüretelni. Szerintük tavaly nem volt olyan jó a termés, mint idén. Megtudtuk: a csaknem negyven kiló eper lekvárként és sütitöltelékként születik majd újjá. Zanati Zoltánnak a saját kertjében is terem eper, csak az egyrészt még nem érett meg, másrészt szerinte különben sem a gyümölcs a legfontosabb. Az eperszedés náluk a mozgásról szól. Ők is minden évben kijönnek, de nem dolgozzák fel az epret, azt a pár kilót, amit szednek, megeszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!