Gazdaság

2015.02.16. 15:50

Egymilliárdot kap két fürdő is - így alakul a vasi turizmus az idén

Szombathely – Idegenforgalom tekintetében Vas megye az 5. helyen áll az országban, csak Budapest és a Balaton melletti megyék előzik meg, mely nagyban köszönhető a gyógyfürdő jelenlétének a megyében.

Cseh Gábor

A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten megjelent adatai alapján a 2014-es évben országosan a szálláshelyeket igénybevevők száma 7,2 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal nőt. Ez a szám Vas megyében az előző évben mind a szálláshelyeket igénybevevőket mind a vendégéjszakákat illetően 2,5 százalékos növekedést hozott, hangzott el hétfőn a Magyar Turizmus Zrt. és Vas Megye Közgyűlése által szervezett sajtótájékoztatón.

Tama István Regionális Marketing Igazgató, Magyar Turizmus Zrt., Majthényi László. Fotó: Cseh Gábor

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a növekedés nagyban köszönhető a megyei fürdőhelyeknek, amelyek közül kiemelkedik Bükfürdő és Sárvár, de Celldömölk és Szentgotthárd látogatottsága is javul. Elmondta, hogy a turizmus fejlesztésre létrehozott alapban kiemelt helyen vannak az országos gyógyhelyek, melynek keretéből a megyében Bükfürdő és Sárvár majd külön 1-1 milliárd forint értékben hajthat végre fejlesztést. Ez nem csak a belföldi turisták, de a külföldről idelátogatók számát is növelheti.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy külföldről jövő vendégek elsősorban Németországból érkeznek, de szintén sokan látogatnak a régióba Ausztriából, valamint Csehországból. Ezzel együtt emelkedő tendenciát mutat a Lengyelországból érkező vendégek száma is.

Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a Magyar Turizmus Zrt. részéről ebben az évben a regionális kerékpárutak fejlesztését, marketingmunkáját szeretnénk előtérbe állítani. Hazai és nemzetközi tapasztalat, hogy a gyógyfürdő mellett egyre inkább a kerékpáros turizmus iránt van érdeklődés. Majthényi László elmondta, hogy a megyei elosztású Területfejlesztés Operatív Program számos olyan elemet fog támogatni, ami a turisták itt tartózkodási idejét megnövelheti és vonzerőt jelenthet. Ilyen például a kerékpárutak építése, vagy a kerékpárutak és turistautak kitáblázása.

Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén, a budapesti Utazás kiállításon a megye a Vas Megyei Turizmus Szövetség idén önálló standon mutatkozik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!