Gazdaság

2017.06.22. 19:00

Népszerű az érintés - ha kártyával fizetünk

Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése az idei első negyedévben. A kártyás forgalomban az érintéses fizetés lett meghatározó: a vásárlások 63 százalékánál használták az új technológiát – ez értékben a teljes forgalom majdnem fele.

Vas Népe

Az érintőkártyák száma 2016 végéhez viszonyítva több mint ötszázalékos emelkedéssel elérte az 5,9 milliót, vagyis az összes kártya kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval, tájékoztatta lapunkat a Magyar Nemzeti Bank. A majdnem 88 ezer fizikai kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS-terminál üzemelt az idei első negyedévben. Az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint négy százalékkal nőtt.

Ez azt is jelenti, hogy már a POS-terminálok több mint 77 százaléka támogatja a gyorsabb és kényelmesebb érintéses fizetést. Az internetes elfogadóhelyek száma mintegy négy százalékkal bővült az előző év végéhez viszonyítva, így számuk meghaladta a 8800-at, derül ki a jegybank tájékoztatójából.

Ma már a POS-terminálok több mint 77 százaléka támogatja a gyorsabb és kényelmesebb érintéses fizetést. Cziráki Gábor üzletvezető is ilyet tart a kezében
Fotó: Katona Tibor

Az idei első negyedévben is a fizetési kártyás vásárlások jelentették az elektronikus pénzforgalom fejlődésének motorját, a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben lebonyolított több mint 134 millió vásárlási tranzakció darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A vásárlási forgalmon belül a hitelkártyák használata némileg mérsékeltebb, 14 százalék körüli bővülést mutatott mind darabszámban, mind értékben, míg a teljes forgalom túlnyomó részét kitevő betéti kártyás vásárlások esetében a növekedési ütem 26 százalék fölött alakult. Folytatódott az érintéses technológia térnyerése a vásárlásoknál: e tranzakciók számának bővülése mintegy nyolcvan százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy az első negyedévben a kártyás vásárlási forgalom 63 százaléka darabszámban és 48 százaléka értékben az új technológia segítségével bonyolódott le. A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom továbbra is dinamikusan, darabszámban 34 százalékkal, értékben 37 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, részesedése a teljes forgalomban hét százalék a darabszámot, és 11 százalék az összértéket tekintve. Mind a kártyás készpénzfelvételek száma, mind pedig értékük kismértékben nőtt az év első időszakában, átlagértékük meghaladta a 65 ezer forintot.

Az első negyedévben lebonyolított 56 millió egyedi forintátutalás közel négyszázalékos, az ezekkel elküldött összesen 157 ezer milliárd forint pedig közel 15 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Az elsősorban rendszeres számlafizetésekre használt csoportos beszedési tranzakciók forgalma szintén négy százalékkal bővült a darabszámot (18 millió darab) és kilenc százalékkal az összértéket (212 milliárd forint) tekintve 2016 első negyedévéhez viszonyítva, részletezi a jegybanki tájékoztató.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 utolsó negyedévében kevesebb mint 8 ezer visszaéléssel 244 millió forint kárt okoztak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva mindössze kétszázalékos emelkedést jelentett darabszámban, értékben pedig 13 százalékos csökkenést. Éves szinten a visszaélések számát (33 ezer darab) tekintve 37 százalékos, az okozott kár (1,1 milliárd forint) vonatkozásában pedig 26 százalékos emelkedés történt, azaz a növekedés jelentős része a forgalom bővülésére vezethető vissza. Az összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony a visszaélések aránya és az elsősorban a fogyasztók érdekeit védő szabályozás miatt az okozott kárnak csupán tíz százalékát (99 millió forint) kellett a kártyabirtokosoknak viselnie 2016-ban. A visszaélések főleg a határon átnyúló forgalmat érintették, az összes eset háromnegyede, az összes okozott kár közel 87 százaléka kapcsolódott ezekhez a tranzakciókhoz. A visszaélések típusát tekintve elsősorban az internetes tranzakciók érintettek, az esetek számát és az okozott kár értékét tekintve egyaránt hetven százalékot meghaladó az arányuk. A magyarországi kártyaelfogadói hálózatban 2016-ban 165 millió forint kárt okozó 3700 visszaélési eset 27 százalékos emelkedést jelentett a darabszámot és nyolcszázalékos növekedést az értéket tekintve, ez elsősorban a kártyás vásárlási forgalom bővülésével magyarázható, közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!