Gazdaság

2016.12.21. 15:46

Eláruljuk, mi lesz a karácsonyfa alatt

Nálunk 50 és 100 ezer forint között költenek ajándékokra. A telefon mellett népszerű lesz idén a vasaló, a mikró és a kenyérpirító is.

Budai Dávid

Nyakunkon a karácsony. Most már tényleg. Szombaton szétszaggathatjuk végre a karácsonyfa alá behelyezett csomagunkat, és önfeledten örülhetünk az ajándékunknak. A baj csak az, hogy a mi ajándékainkat is kibontják majd, így valamivel készülni kell, sokan azonban még két-három nappal a karácsony előtt sem tudják, mit vegyenek szeretteiknek. Ilyenkor a kétségbeesett ajándékvadász már minden segítségnek örül. Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy konkrétan milyen ajándékot vegyen, azt azonban eláruljuk, hogy mások mit vesznek. Az egyik legnagyobb műszaki áruház még novemberben végzett felmérést mintegy ezer 18 év fölötti internethasználó között. Kutatásukban egyebek mellett arra keresték a választ, hogy mik lesznek a legnépszerűbb termékek idén karácsonykor, de azt is kiderítették, hogy nem mindenhol divat az utolsó napra halasztani az ajándékvásárlást.

Fotó: Unger Tamás

A magyarok csaknem negyven százaléka saját bevallása szerint nem szereti az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok megvásárlását, ezért folyamatosan nyitva tartja a szemét. Így akad olyan is, aki már nyáron beszerez egy-két karácsonyi meglepetést. Nagyjából ugyanilyen arányban vannak azok, akik az adventi időszakban járják a boltokat, de minden ötödik ember még így is főként az utolsó héten vásárol be, vagyis most. A férfiak még ennél is tovább mennek, hét százalékuk az utolsó nap keresgéli az ajándékokat. Nem mindenhol ugyanazok a szokások. Míg Vas megyében a többség folyamatosan szerzi be a fa alá valót, addig Hajdú-Bihar megyében jellemzőbb az utolsó hétre halasztani a nagy ajándékvásárlást.

A lakosság fele 25 ezer forintot szán a karácsonyi ajándékokra, negyede pedig 25 és 50 ezer forint között költ, akadnak azonban olyan megyék, ahol ennél jóval többet adnak ki erre a célra. Békés, Komárom-Esztergom, Pest és Tolna megyében ugyanis akár 100 ezer forintot is költenek karácsonykor. Vas megyében pedig ez az összeg 50 és 100 ezer forint között mozog.

Habár az utóbbi időben egyre inkább nő az online boltok népszerűsége, továbbra is csak minden ötödik ember tervezi, hogy a netről rendeli meg az ajándékot.

Kiderült, a mobiltelefonok népszerűsége töretlen, minden harmadik magyar karácsonyfa alá kerül majd legalább egy. Na de lássuk, mik lesznek még a slágertermékek. Nagy eséllyel kaphat ön is ajándékba olyan háztartási kisgépeket, mint például a vasaló, a mikrohullámú sütő, a kenyérpirító vagy a porszívó. De van esély a laptopra, a számítógépre és persze a tévére is. Emellett majdnem minden tizedik ember kamera, fényképezőgép vagy hangfal ajándékozását is tervezi, sőt Vas megyében mindezek mellett népszerűek még a kávéfőzők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!