Gazdaság

2014.12.18. 20:03

Éledezik a kkv-k beruházási kedve

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez valamilyen fejlesztést.

Varga Nóra

A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több, mint 80 százalékuk gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen, de a kkv-k egy jelentős része tervezi a gépek, berendezések korszerűsítését is – derül ki az egyik kereskedelmi bank kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A múlt negyedévi visszaesést követően újra emelkedett a beruházást tervező vállalkozások aránya, jelenleg 60 százalékuk készül fejleszteni. „A 4 százalékpontos növekedés mindenképpen örvendetes, de azt is látni kell, hogy közel két éve nem sikerül tartósan előre mozdulni az 58-60 százalékos sávtól. A Növekedési Hitelprogram meghosszabbítása, ha nagy kiugrást nem is fog eredményezni, ahhoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a jelenlegi szint fennmaradjon" – mondta el Németh László marketing főosztályvezető. „A kkv-k legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek (31 százalék). A gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék jelentősen, 20-ról 26 százalékra nőtt, a gépjárműpark korszerűsítésében pedig majd minden ötödik cég (19 százalék) gondolkozik.

A cégmérettel párhuzamosan a beruházási hajlandóság is nő. Amíg a mikrovállalkozások több mint fele, és a kisvállalkozások közel kétharmada készül fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál jelenleg tízből nyolc tervez valamilyen korszerűsítést, ami 13 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest.

A legutóbbi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is inkább a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik bővítésére. A fejlesztést normál esetben nem tervező cégeknél jelentősen, 15-ről 23 százalékra nőtt azon cégek aránya, akik kedvezményes hitelfeltételek esetén új fejlesztésbe kezdenének, ami az elmúlt két év legmagasabb értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!