Gazdaság

2017.07.30. 17:42

Eljött a repcevetés hava - Érdemes a drágábbnak tartott technológiát alkalmazni és figyelni az időt

MEGYEI KÖRKÉP Éppen csak befejeződik az aratás és már a következő évre való felkészülés, az őszi vetések tervezése, elvégzése vár gazdáinkra.

Dr. Márkus Antal

Ha a kedves olvasó keresztül-kasul utazza megyénket, tapasztalhatja, hogy még helyenként van aratandó terület (több helyen sajnos még búza is), sok az elmunkálatlan, gyomosodó tarló. A csapadékos periódusoknak „örül" a kukorica, a siló és még talán a napraforgó is, a talajmunkát jóval olcsóbban lehet elvégezni, nem kopnak az eszközök, jobb lehet a vetőágy. Ahhoz, hogy jövőre is arathassunk, már most el kell kezdenünk a munkát, jelentős költséget kell a gazdának ráfordítania vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerre.

A repce betakarítási eredménye idén is eléri átlagosan a 4 tonnát, amely hozamra 2015-ben volt először példa Vas megyében. Tudjuk, hogy az átlag sok mindent eltakar, elfedi az aszályos területrészeken gazdálkodók erőfeszítéseit és kudarcait, de nem mutatja a kedvező rekordhozamokat sem. Megyénkben hat jól elkülöníthető termőtáj van, és a cikkek terjedelme nem teszi lehetővé, hogy mindegyiket értékeljük.

A sikeres és eredményes termesztés alapfeltétele a minimum 2,5 tonnás, de inkább a 3 tonna feletti terméshozam el-érése. Egyik legfontosabb tényező ebben a vetésidő. Az augusztusban vetett területekről zömében 4-5 tonnát takarítottak be, míg a legkésőbbi táblák a kelési hiányosság vagy egyéb technológiai elemek be nem tartása miatt idén sem adták meg a minimálisan elvárható 2,5-3 tonnás hozamot. Nagy területeken éppen a késői vetéseket kellett kiszántani. Az is feltűnhet olvasóinknak, hogy a repcetarlókon sok helyen újra kikelt, sűrű állomány van, ezek a növények a rosszul beállított betakarító gépeket vagy a megkésett aratást, kipergést jelzik.

Ilyen szép termést szeretne minden gazda: képünk még az előző szezonban készült Fotó: Unger Tamás

Az őszi káposztarepce optimális vetésideje augusztus vége, szeptember eleje. Gyakorlatban ez az augusztus 20-tól szeptember 10-ig terjedő időszakot jelenti. A hetvenes-nyolcvanas években a repce vetését augusztusban mindig befejeztük. Az időjárás megnehezítheti az optimális vetésidő betartását, sőt olykor lehetetlenné teheti azt. Amint az idő engedi, teljes erővel a vetésre koncentráljunk! Ma már kiváló regulátor hatású hatóanyagok állnak a gazdák rendelkezésére, ha esetleg túlfejlődne az állomány, meg lehet állítani a növekedését, valamint növelhetjük télállóságát! Az őszi gombabetegségek ellen (fóma, alternaria) is védelmet nyújtanak (például difenokonazol+paklobutrazol, tebukonazol). Megyénkben nagy területen használják a metkonazol+mepiquatklorid hatóanyagot.

Néhány, de nagyon fontos növényvédelmi teendő következik. A közelmúltban szokásos 9-12 kilogramm/hektár vetőmag helyett ma már csupán 2-3 kilogrammot vetünk el, tehát négyzetméterenként ötven-hatvan szemet helyezünk ki kétszáz helyett. A ritka állomány sikeres gyomirtást kíván.

Olyan vetőmagot vásároljunk, amelyet csáváztak, így a kikelő növények védelme megoldott lesz. Az idei évben szükséghelyzeti engedélyt kapott a korábban már megkedvelt tiametoxam+fludioxomil+metalaxilt tartalmazó kiváló hatású csávázószer. Továbbra sem javasolt a saját „vetőmag" - még ha fajtarepce is - újravetése, amely sajnos több gazdánál is gyakorlat néhány év óta. A költségek csökkentésének ez igen rosszul felfogott, szakmailag elítélendő módszere.

Gyomirtásnál nagy felelősség hárul a gazdára, hiszen ha elgyomosodik a területe esetleg már a repce kelése előtt, az optimálisnak mondott, megerősödött állomány nem tud kifejlődni. Legfontosabb és megbízható hatóanyagok közül először kiemelném a metazaklor-quinmerak és a dimetaklor+klomazon kombinációit, amelyeknek talajon és levélen keresztüli hatásuk is van, így vetés után kelés előtt, illetve kelés utáni kezelésre is ajánlottak. Az első kombináció a 2015-ös évtől egy harmadik komponenst is kapott, a dimetanamid-P-t, mellyel a gyomirtó hatása jelentősen kiszélesedett.

A bevált, clearfield technológiára kiemelten szeretném felhívni a figyelmet: lényege, hogy ötvözi az alapkezelés és a valódi állománykezelés előnyeit. Ennél a rendszernél csak a rezisztens fajtákat lehet a szerkombinációval kezelni, ahol a fent már említett metazaklórt imazamox hatóanyaggal együtt juttatjuk ki, kiváló gyomirtó hatást kapunk. Csak ez a kezelés alkalmas a keresztes virágú gyomnövények, például a vadrepce „kordában tartására". A cégek felkészültek ilyen típusú vetőmag előállításával, jelölésük CL. Ne felejtsük el, hogy a repce tápanyagreakciója kiváló, főleg a nitrogénbőséget hálálja meg jelentős terméssel!

Biztatom a gazdákat a vetés-idő időjárástól függő legkedvezőbb megválasztására, az általuk drágának vélt, de elengedhetetlen technológiai elemek betartására, hogy 2018-ban is meglegyen a lehetősége annak, hogy újra rekordhozamot érhessenek el megyénkben. Mi, vásárlók pedig jó minőségű repce étolajat használhassunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!