Gazdaság

2016.06.30. 08:19

Eper után, dinnyére várva – Nincs dömping a szombathelyi vásárcsarnokban

Szombathely – Köztes állapotú a kínálat a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is a szombathelyi piacon: a friss magyar termésre várnak a kofák, miközben a vevők nézegetik már a sárgabarackot és keresik a dinnyét. Az biztos: egy jó kis zöldséggrillhez találtunk mindent!

Bakos Ágnes

Ahogy az érést, úgy a szüretet is az időjárás befolyásolja a kertekben, gazdaságokban – a termésekre pedig még sok gyümölcsnél és zöldségnél várni kell. Finoman szólva sem volt dömping csütörtökön a szombathelyi piacon, bár gyakorlatilag minden kapható.

Fotó: Bakos Ágnes

Epret mar csak elvetve találunk, a hazai szezon lecsengett, egy-két árus forgalmaz csak importszamócát, hiszen nem keresik. Vennék viszont a dinnyét és a sárgabarackot – már csak egy kis türelem kell.

– A barack hamarosan beárazza magát, kiderül mennyit vert el a jég, mennyi a prémium minőség, a jövő hét környékén már látjuk, mennyiért tudjuk majd adni júliusban – mondta az egyik árus. A július a befőzés szezonja, érthető módon kivárnak a háziasszonyok, hiszen most ötszáz forint körül adják a sárgabarack kilóját.

Fotó: Unger Tamás

A hazai cseresznye ára változatos: az első osztályú gyümölcs kilója ötszáz és ezer forint között van – érdemes nyitott szemmel járni a piacon.

– A dinnye még görög görög, illetve elvétve olaszt is találhatunk – mutatta az árus. Tapasztalt kereskedőként hozzátette: régen lejártak a kofák a dinnyeföldekre, de már alig van olyan árus, aki nem a nagybanira menne, hiszen a termelők jó előre lekötik egy-egy áruházlánccal a termésüket, nem adják el azonnal a földről a kereskedőknek. Marad a nagybani beszerzés: ott, a legfrissebb árlista szerint az első osztályú import árut 120 és 150 forint között kapják, erre teszik a szállítást, a munkadíjat – és annyiért vihetjük haza.

A lédús gyümölcsök mellé tökéletes lehet egy grillvacsora, ha éppen engedi az időjárás (a héten vasárnapig így lesz). A prémium minőségű, vastaghúsú paprikának megkérik az árát: ötszáz forint feletti. A lecsónak valóért háromszáz és ötszáz forint között kérnek. Paradicsomot négy-ötszáz forint vehetünk kilónként. A grillre tökéletes a padlizsán és a cukkini – előbbit ötszáz, utóbbit négyszáz forint körül kaphatjuk. Grillre, és parázsra is való a krumpli:

– Nagyon jó a termés, sok is van, és a minőség is rendben – mondta a szombathelyi piacos. Kétszáz forint körül adnak egy kiló krumplit, a sárga az húsz forinttal drágább. A hagyma ne maradjon ki a szabadtéri vacsorából: 250 forint egy kilogramm vöröshagyma, a lilát egy százassal drágábban adják. Káposztával is kísérletezhetünk szabad tűznél: ehhez 150 forintért vehetjük a fejes, háromszáz forintért a kelkáposztát.

Fotó: Bakos Ágnes

Csemegekukoricát a nagybani piacon 180-200 forintért kapnak a kereskedők, aztán erre teszik a hasznukat, mi pedig vihetjük 250-300 forintért grillezni. (Jórészt nem prémium magyar áru, de találunk csemegekukoricát az áruházakban is, ott 150-250 forintért adják csövenként.)

A szabadtéri sütögetéshez elengedhetetlenek a friss fűszernövények: gyökerestül, cserépben 350 forintért adják a szombathelyi vásárcsarnokban a bazsalikomot, oregánót és a többi élő ízesítőt.

fűszernövények – 350 forint/cserép

padlizsán – 500 forint/kg

cukkíni – 400 forint/kg

paradicsom – 4-500 forint/kg

krumpli – 200-220 forint/kg

vöröshagyma – 250 forint/kg

lilahagyma – 350 forint/kg

fejes káposzta – 150 forint/kg

kelkáposzta – 300 forint/kg

paprika – 300-600 forint/kg

paradicsom – 400-500 forint/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!