Gazdaság

2014.04.15. 14:55

Fel kell húzni a „karrierhorgonyt”

A szakképesítés megléte csak egy dolog, a munkáltatókat sokszor jobban érdeklik a kompetenciák és a hozzáállás.

Vadas Lucia

Képzéssel, az elhelyezkedés támogatásával, valamint egyéni és csoportos tanácsadással segíti a pályakezdő álláskeresőket a munkaügyi központ. Hogy erre mekkora szükség van, mutatja az az adat is, hogy csak minden negyedik fiatal képes önállóan belépni a munka világába.

Kardos Bernadett, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában (MK) dolgozó szakpszichológus a pályakezdőkkel kapcsolatos tapasztalatairól a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája rendezvényén beszélt tanároknak.

A pályakezdő fiatalokról Kardos Bernadett tartott előadást. Fotó: Horváth Csaba

A regisztráló álláskereső pályakezdők közül egyre többen választják az elektronikus kapcsolattartást. Ez főleg a magasabban képzettekre jellemző. Szomorú, de igaz: ma is van, akinek az írás-olvasás problémát okoz. Ők, illetve általában az alacsony végzettségűek jelentik az egyik nagyobb figyelmet igénylő réteget az álláskereső pályakezdőkön belül. Egy másik ilyen réteg azokból áll, akik gyes, gyed után lépnének ki a munkaerőpiacra, de még soha nem dolgoztak, mivel iskola alatt-után vállaltak gyereket.

Különös figyelmet kell fordítani azokra is, akiknek irreális elvárásaik vannak, például nettó százötvenezres kezdő fizetés – speciális végzettség, gyakorlat és szaktudás nélkül. A magas elvárások azonban főleg a diplomásokra jellemzőek, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a tanult szakterületükön helyezkedjenek el, jó fizetésért. Ráadásul nehezen mozdulnak, nem akarnak más városba járni dolgozni. Ez a jelenség a karrierhorgony. Minden lehetősége meglenne az illetőnek, hogy előrelépjen, de marad egy helyben.

Vas megyében 2013-ban az MK rendszeréből csak a pályakezdők 26 százaléka került ki úgy, hogy önállóan el tudott helyezkedni. 15 százaléknak lett munkahelye közvetítéssel vagy támogatással, 10 százalék lett közfoglalkoztatott. A többiek visszaültek az iskolapadba, rövid ideig tartó munkát kaptak, vagy az együttműködés hiányzott.

A munkáltatók sokszor úgy állnak a kezdőkhöz, hogy „majd én betanítom, csak akarjon". Nem a papír a fontos, hanem a fiatal hozzáállása, kompetenciái. És minden olyasmi, amit az iskolában egyelőre nem tanítanak.

Most készül az az anyag, amelyet a középiskolákban használhatnak majd a pedagógusok. Tartalmazza az attitűdformálást, a készségfejlezstést, ismeretek és tapasztalatok átadását. Mindez része a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája A munkáért! elnevezésű projektjének. A most formálódó tananyagot a 2014/15-ös tanévben fogják tesztelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!