Gazdaság

2009.09.11. 02:29

Felszámolás alatt a Vasép Lakatos Kft. és a Fémipari Kisszövetkezet

Körkép - A felszámolások alakulása is azt jelzi, hogy a válság egyik legnagyobb vesztese kétségkívül Nyugat-Dunántúl. Vasban például újabb két patinás cég, a Vasép Lakatos Kft. és a Fémipari Kisszövetkezet története is véget ért.

Kiss Tamás

Félő, hogy a felszámolások száma már szeptemberben meghaladja a tavalyi egész éves, egyébként eddig éves rekordnak számító 11 ezer 500-as értéket, nyilatkozta a minap Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója annak kapcsán, hogy a cég közzétette: az első 7 hónapban 9 ezer vállalkozás került felszámolás alá. Tavaly 7 hónap alatt 6657 cég jutott erre a sorsra, így a növekedés az előző évhez képest 35,2 százalékos. Júliusban a megelőző évi 978 céggel szemben 1292 cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ez 32 százalékos növekedést jelent.

Észak-Magyarország mellett Nyugat-Dunántúl a válság nagy vesztese. A felszámolási eljárások növekedési üteme itt lényegesen meghaladja az országos 35 százalékot. Tavaly az első hét hónapban 407 céggel szemben indítottak eljárást a hitelezők, idén viszont már 632 került bajba, ami 55 százalékot meghaladó növekedés.

Az Opten stratégiai igazgatója szerint amúgy továbbra sem látni, hogy meddig dagad még a felszámolási és végelszámolási hullám, hiszen júliusban is több olyan nagy cég ment tönkre, amelyik fizetésképtelenné válásával töme-gesen hagy maga után kifizetetlen számlákat, bajba jutott alvállalkozókat. Az igazgató szerint az alvállalkozói láncok szereplői egyre sebezhetőb-bek, mert megfelelő tőkeerő nélkül kell megküzdeniük az olyan hónapok óta halmozódó problémákkal, mint a piacszűkülés, illetve a közüzemi díjak vagy az üzemanyagárak emelkedése.

Hogy ez mennyire igaz, azt az acél tetőszerkezetek építésével, fém épületelemek gyártásával és acélszerkezeti szerelvények gyártásával foglalkozó Vasép Lakatos Kft. és a szintén patinás (1956-ban alapított), elsősorban finomlemez megmunkálására szakosodott Fémipari Kisszövetkezet sorsa is mutatja. Eme két, korábban jól működő cég számára is a válság hozta el a véget: a recesszió miatt alaposan lecsökkent a megrende-lésállományuk, s az ebből fakadó problémákat nem tudták megoldani.

Pothárn Miklósné, a mindkét cég felszámolásával megbízott Apport Kft. felszámolóbiztosa szerint komoly gondot jelentett, hogy a megbízások megfogyatkozását kö- vetve, azzal párhuzamosan egyik társaság sem tudta végrehajtani a szükségesnek mutatkozó leépítéseket. Egyrészt, mert nem volt anyagi fedezetük, hogy járandóságaikat kifizetve küldjék el az embereket, másrészt olyanoktól (például alapító tagoktól, tulajdonostársaktól) kellett volna megválni, akik hosszú évtizedeken át dolgoztak a társaságoknál.

Anyagi és emberi oldalról sem ment tehát a dolog, a tartozások viszont egyre és egyre csak nőttek, és innen- től egyenes út veze-tett a felszámolás- hoz, melynek nyomán mindkét társaságnál 23-23 dolgozó veszítette el a munkahelyét.

Pothárn Miklósné szerint amúgy a Vasép Lakatos Kft. és a Fémipari Kisszövetkezet profiljában is akad olyan tevékenység, amelyre van kereslet, így lehet majd olyan vállalkozás is, amelyik - a felszámolásban lévő társaságok dolgozóira alapozva - lát(hat) fantáziát a jelentkező piaci igények kielégítésében.

Ami viszont kevésbé jó hír, hogy a bérgarancia-alapból megigényelt pénz - a törvény szerint fejenként maximum 925 ezer forint - nem minden dolgozó esetében fedezi az elmaradt járandóságok és a végkielégítés összegét. A fennmaradó tartozást a felszámoló majd csak az ingatlanok értékesítése után tudja folyósítani, itt azonban érdemes megjegyezni, hogy mostanság az ingatlanpiac sem a régi. És akkor még finoman fogalmaztunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!