Gazdaság

2014.07.27. 07:55

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés nyáron

Némi javulást tapasztaltak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések a július elseje óta tartó nyári kiemelt ellenőrzések során – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Osváth Sarolta

Vidéken a megyei felügyelőségek munkatársai végzik a fokozott ellenőrzéseket, a nyári főszezonban elsősorban a nyári turisztikai szempontból frekventált helyekre vízpartokra, wellness hotelekre koncentrálnak, de gyakran megjelennek a városközpontokban, pályaudvarokon is. Ez utóbbi helyeken elsősorban a taxi-szolgáltatást ellenőrzik, másutt pedig főként a vendeglátóhelyekre fókuszálnak, ahol az árszámítási, ártájékoztatási és a méréssel kapcsolatos előírások betartását vizsgálják.

Fülöp Zsuzsanna megerősítette: a népszerű idegenforgalmi helyeken a nyári szezon végéig folyamatos lesz a fokozott ellenőrzés

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint jellemzően a hamis mérés fordul elő a legtöbbször, gyakori a nem hitelesített mérőeszköz használata és az, hogy kevesebb az adott mennyiség, mint amennyit felszámítanak. Nem ritka jelenség az sem, hogy a termék árába például beleszámítják a csomagolóanyagot is. A szóvivő hozzátette: ez egy-egy fogyasztónál általában nem jelent nagy tételű megkárosítást, de a kereskedő vagy a vendéglős – sok kicsi sokra megy alapon – jelentős többlethasznot tesz így zsebre.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök a fesztiválokon és nagyobb rendezvényeket is sűrűn megjelennek. Idei tapasztalat, hogy a kisebb vidéki, helyi rendezvényeken több szabálytalansággal találkoztak, jellegükben hasonló fogyasztói megkárosítások fordultak elő, mint országosan. Fülöp Zsuzsanna kirívó esetet is említett: ez egyik falusi rendezvényen a pogácsát „ránézésre" árazta be a kereskedő, mérlege nem is volt. Súlyos fogyasztói megkárosításért róttak ki büntetést egy balatoni bárban, ahol 1800 forinttal többet számoltak fel négy cent pálinkáért.

Ugyanakkor vannak pozitív példák is: elsősorban azoknál a rendezvényeknél, amelyeknél a felügyelőség előzetes tájékoztatást tartott, ott utólag is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrzések során.

A Balaton környékén nem sokkal jobb, de nem is rosszabb a helyzet az országosnál – mutatott rá a szóvivő. Az eddigi nagy rendezvényeken, például a Balaton Sound-on és a VOLT fesztiválon a fiatalkorúak szeszes itallal való kiszolgálását ellenőrizték, az elsőnél ötből két, a másiknál csak egy esetben szegték meg a törvényt a vendéglősök. Országosan azonban negatív a kép, szeszesitalok kiszolgálását illetően, a dohánytermékeknél viszont jelentős javulás következett be.

Gyakori panasz, különösen a fővárosban és a nagyobb vidéki nyaralóhelyeken a külföldi turisták megkárosítása. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai éppen ezért gyakran külföldinek adják ki magukat, hogy meggyőződjenek a visszaélésekről. Vidéken a taxiszolgáltatással kapcsolatban kevesebb a szabálysértés, mint a fővárosban, bár ott is javult a helyzet. A vendéglátásban hasonló megkárosítások fordulnak elő, de vidéken valamivel kevesebb a panaszok száma.

Új jelenség, hogy a fagylalt-gombóc méretét már kevesen kifogásolják, annál is inkább, mert – mint Fülöp Zsuzsanna elmondta, már nincs előírás arra, hány grammnak kell lennie egy gombócnak. A tapasztalatok szerint egyébként az árusok a korábbiaknál jóval nagyobb adagokat adnak. Újabban a sörökkel kapcsolatban sincs jelentős fogyasztói elégedetlenség, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a strandokon egyre divatosabb fröccsbe szabályos italmérővel kerül-e az adott mennyiségű bor, vagy csak úgy találomra, mert ezt a szódával való összeöntés után már nem lehet ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!