Gazdaság

2017.06.26. 17:00

Friss módszerek a vasi földeken

MEGYEI KÖRKÉP Június már évek óta a fajta- és növényvédelmi kísérletek, bemutatók fő időszaka. Nincsen ez másképp az idén sem.

Dr. Márkus Antal

Országosan és megyénkben több termelő vállalja azt a pluszmunkát, amely a kísérletek beállításával, kezelések elvégzésével, bemutatók szervezésével, majd a parcellák hozamának egyenkénti bemérésével, dokumentálásával jár. Néhányan ezt a munkát egy éven belül több alkalommal is elvégzik: köszönet érte.

A cégek tábláit, kijelölt parcelláit gyakran láthatjuk az utak mellett. Ilyen fontos dunántúli, ám nem megyei bemutatóterület évek óta Beled, Dalmand vagy Győr. Megyénkben sem kell szerénykednünk a rendszeres bemutató- és kísérleti helyekkel: Chernelházadamonya, Hegyfalu, Szombathely, Táplánszentkereszt és Vasszécseny, hogy csak párat említsek. Sajnos egyre kevesebb az érdeklődő gazda, pedig azt az ismeretet, melyet saját szemével láthat, nem pótolhatja semmilyen brosúra, vetítés, postán kapott reklámanyag sem.

Június alkalmas arra, hogy a legnagyobb területen termelt kultúráinkban (búza, repce, tavaszi árpa) aratás előtt a fajtasorokat megszemléljük, vizuálisan meggyőződjünk állapotukról. Kontrolláljuk a gombaölő szeres kezelések és a gyomirtási kísérletek kedvező, de néha hatástalan voltát is. Tanulni a hibákból éppúgy lehet és kell, mint a kedvező tapasztalatokból. Az ősziek közül gyakorlat ilyenkor a napraforgó- és kukoricaterületeken használt fajták és a javasolt gyomirtási technológiák bemutatása is.

Már aratnak, de előtte a gazdák még áttekinthették a Vas megyére jellemző gabonák fajtasorait Fotó: Szendi Péter

Szemmel látható és mérhető különbségeket látunk az extenzív és intenzív technológiák között példul a repcénél. Csak az egészséges és a táperőtől duzzadó növényektől várhatunk magas hozamot, jó termést. Fel kell ismerni, főleg az előző évi őszi tapasztalatok alapján, hogy nem szabad ragaszkodnunk a hagyományos technológiákhoz, fajtákhoz, időben váltani kell. Nem maradhat el az őszi és tavaszi regulátorozás, gyomirtás, (metazaklor+dimetanamid+quinmerak vagy imazamox+metezaklor), ha kell, a kártevők elleni többszöri védelem. Alapvető, elhagyhatatlan technológia ma a gombaölő szeres kezelés. Lényeges információ volt, hogy idén ősztől csak 750 gramm/hektár metezaklór használható fel, az is kombinációkban! Fontosságuk miatt több hatóanyagot is kiemelnék a bemutatókról: ilyen a metkonazol+ mepiquat-klorid, az azoxistrobin+ciprokonazol vagy a boscalid+dimoxistrobin.

A búza gyomirtási kísérletei alapján felhívták a figyelmet a különböző "metilek" hatására, így főleg a trifenszulfuron- és a fluroxipir-metilre, valamint kiváló hatású volt a tritoszulfuron floraszulamos kombinációja.

Gombaölő szerek közül jól szerepeltek az "azolok", így a ciprokon-, propikon-, tetrakon-, tebukon- és epoxikonazol, a "strobinok" közül kiemelésre kívánkoznak az azoxi- és a piraklostrobinos kezelések. Olyan új, várhatóan kiváló hatású hatóanyag is szerepelt, mint a fluxapirixad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!