Gazdaság

2016.04.09. 09:50

Kucsmagombával kezdődik a szezon

Szokatlan meleg köszöntött ránk, mégsem indultak fejlődésnek a gombák, mert a márciusi csapadék már eltűnt a talaj felső rétegeiből. A kucsmagomba megjelent, kapható is a legtöbb piacon, de a pénteken megérkezett eső hatására megindulhat a szezon.

Peltzer Géza

Pénteken végre megérkezett a várva várt a csapadék, amit a meteorológusok ígértek, úgyhogy semmi akadálya annak, hogy az első tavaszi gombák megjelenjenek a vasi erdőkben és mezőkön - ezzel együtt pedig a piacokon is. A hét eleji napokon szokatlanul meleg volt, de a gombának nemcsak melegre, hanem megfelelő mennyiségű csapadékra is szüksége van - emiatt váratott magára eddig az idei gombaszezon.

A kucsmagomba azonban már a meleg és eső előtt is látható volt a piacokon. - Az idei év első árusítható és ehető gombáját, a kucsmagombát hozzák egyelőre a piacra, közülük is a legelső a cseh kucsmagomba - tudtuk meg Kalauz József gomba szakellenőrtől még csütörtökön. - A többi gomba egyelőre nem került piacra, ha lesz eső, és a talajfelszín átázik, a kucsmagombán kívül megjelenik majd a Szent-György gomba, ami valójában a májusi pereszke, valamint a tövisegomba és néhány csiperke-faj.

A szakember elmondta, hogy a gombák túlnyomó többségének megvan a saját mérgező párja. Így van ez a kucsmagomba esetében is. - Aki nem nézi meg alaposan a kucsmagombáját, amit szedett, belekeveredhet a papsapka nevű gomba is, ami mérgező - hívta fel a figyelmet a szakértő. - A különbség a kettő között az, hogy a cseh és a fattyú kucsmagomba süvege levehető. Így van ez az ízletes és a hegyes kucsmagomba esetében is, ezek feje olyan, mint egy focilabda, vagyis belül teljesen üreges.

Kalauz József gomba szakellenőr elmondta, hogy egyelőre a kucsmagombát viszik a piacra, ám, ha a talajfelszín átázik, ezen kívül megjelenik majd a Szent-György gomba, ami valójában a májusi pereszke, valamint a tövisegomba és néhány csiperke-faj

Mint megtudtuk Kalauz József gomba szakellenőrtől, az ehető kucsmagombához hasonlító mérgező papsapka fejének nem üreges a belseje. - Ha elénk kerül papsapkagomba, természetesen külön választjuk a kucsmagombától és el is magyarázzuk a tulajdonosnak, mi a különbség a kettő között - teszi hozzá. - Az ehető gomba visszakerül a kosárba, a mérgező pedig a kukába. A gombavizsgálat Magyarországon mindenütt ingyenes, szinte valamennyi piacon van szakellenőr, aki ezt elvégzi. Vas megyében Szombathelyen, Celldömölkön, Körmenden, Szentgotthárdon van gombavizsgálat piaci nyitva tartási időben.

Kalauz József azt is elárulta, az egyik kedvenc gombája a kucsmagomba, ami többféleképpen elkészíthető, de csak frissen jó.

- Ha a szedők igénylik, mi abban is tudunk segíteni, milyen módon készítsék el az általuk szedett gombát. Sajnos tavaly igen kevesen vették igénybe a szakellenőrök segítségét, ugyanis szárazság volt, alig volt gomba a piacon. Idén reméljük, jó évük lesz a gombát kedvelőknek. Azoknak, akik elindulnak gombát keresni, de nem ismerik a fajtákat, az életükbe is kerülhet egy vacsora. A legjobb tanács, hogy aki nem ismeri, az ne egye meg a felszedett gombákat! Legjobb, ha külön kosárba gyűjtik a felszedett, formára, és színre azonos darabokat. A legfontosabb a szezonra nézve, hogy gyilkos galóca ne keveredjen az ehető gombák közé. Továbbá, ha lehet, akkor ne nejlonzacskóba szedjük a gombát, hanem vagy papírzacskóba, vagy kosárba tegyük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!