Gazdaság

2014.12.21. 11:36

Harc a bevásárlókocsiért - A karácsony előtti utolsó hétvégén mindenütt megnőtt a forgalom

Szombathely – Van, aki már előre gondoskodott a karácsonyi ajándékok beszerzéséről, van, aki az utolsó pillanatra hagyja a bevásárlást. Van, aki szereti megnézni, a kezébe venni a kiszemelt terméket, akad, aki látatlanban a netről rendel. Aranyvasárnap az üzletek, boltok megteltek, az tereken áruló árusoknál is vitték a karácsonyi portékákat.

Bajdó Bettina

Vasárnap délelőtt a Körmendi úti hipermarketben is nagyon sokan vásároltak, a bejáratnál már nem lehetett bevásárlókocsit szerezni. Nagy volt a tolongás a polcok, pultok előtt, minden pénztár nyitva volt, hogy gördülékenyebben menjen a vásárlás. Maczelka Márk, a kft. új médiamenedzsere elmondta, évek óta visszatérő tapasztalat, hogy sokan az utolsó napokra halasztják a vásárlásokat, így december 23-a és 24-e különösen népszerű napok a forgalom szempontjából. A húzótermékek ilyenkor náluk az édességek, ezen belül kiemelten a szaloncukor, a különféle ajándékcsomagolású kozmetikai termékek, a játékok, a sütéssel és asztalterítéssel kapcsolatos áruféleségek és a márkás italok. Továbbá igen nagy népszerűségnek örvendenek a háztartási kisgépek is.

Kiss Balázsnak Királyné Jurasits Annamária eladó segít a romantikus ajándék kiválasztásában az ékszerüzletben. Fotók: Unger Tamás

Hozzátette még, hogy a vásárlói igényeket a folyamatosan szélesedő kínálat és a különféle újdonságok megjelenése is befolyásolja. Így továbbra is minden bizonnyal slágertermékek lesznek a különféle játékkonzolok és ismét népszerűek a tévékészülékek is. Az üzletben igazodnak a vásárlók számához, az adventi időszakban megerősített létszámmal tesznek meg mindent azért, hogy a vásárlók feltöltött polcokkal és mindig elérhető, segítőkész munkatársakkal találkozzanak az áruházaikban. Jó hír azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, hogy az üzletlánchoz tartozó áruházak december 24-én is nyitva tartanak, a legtöbb helyen 14 óráig.

Nemcsak a hipermarketben fordultak meg sokan vasárnap, a Fő téri vásárban is nézelődtek, vásároltak az emberek. Legtöbben a karácsonyi kiegészítőket, a díszeket, az ajándéktáskákat, a csomagolópapírokat vették, de a névvel ellátott ajándékok is népszerűek voltak. Az üzletekben is akadtak vásárlók. Tóth Gábor, egy Széchenyi utcai számítástechnikai kft. vezetője elmondta, hogy karácsony előtt leginkább a laptopok iránt nőtt meg a kereslet. A vásárlók eloszlottak a hét minden napjára, hétvégén azért mégis megnőtt a forgalom. December 24-én, délelőtt is nyitva lesznek, hátha valakinek eszébe jut még egy ajándék beszerzése.

A számítástechnikai boltban Horváth Kriszti eladó Tuczai Brigittának mutatja a trendi termékeket.

- Csodálkoztunk azon, hogy idén nem voltak annyira népszerűek a tabletek – folytatta a vezető. – Az is különlegességnek számít, hogy több asztali számítógép fogyott. Emellett a vásárlók keresték az egereket, a fülhallgatókat, a billentyűzeteket, mindent, ami szükséges lehet egy számítógéphez. Mindenben próbáltuk kielégíteni a vásárlói igényeket, színben, formában, méretben is nagy a választék mindenből. Egyre tudatosabbak a vásárlóink, sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy megnézhessék, megfoghassák a terméket a vásárlás előtt. Tanácsot is kérnek, és el is fogadják tőlünk. Nálunk áruvásárlási hitelt is kaphatnak, de a tapasztalat az, hogy ritkábban veszik ezt igénybe a vevők.

Tuczai Brigitta ottjártunkkor éppen a laptopját hozta be átnézetni, egeret is vásárolt. Elárulta, hogy nagyjából már beszerezte a karácsonyi ajándékokat. Részben ő is ragaszkodik ahhoz, hogy megnézze, mit vesz szeretteinek, de volt olyan ajándék, amit a netről rendelt.

A Fő tér egyik sarkán lévő ékszerüzletben is nagy volt a forgalom, a romantikus karácsonyi ajándékok után nagy a kereslet. Sok férfi karikagyűrűvel lepi meg párját karácsonyra, az üzletbe konkrét elképzelésekkel érkeznek. Általában a méretekkel is tisztában vannak, ha mégsem sikerül eltalálni, akkor természetesen van lehetőség a cserére. Ám vannak, akik tanácstalanok, nekik a felkészült eladók mindenben segítenek. A legolcsóbbtól a legdrágábbig, a bizsutól az aranyig ilyenkor van kereslet mindenre – árulta el Vincenc Bullakaj tulajdonos. A fa alatt mindig jól mutat egy szép ékszerdobozba rejtett ajándék. Azért nemcsak a férfiak térnek be az üzletbe, nők is vásárolnak a férfiaknak ékszert, legfőképp karkötőt, láncokat és órákat vesznek. Hangsúlyozta, hogy a nők sokkal megfontoltabban vásárolnak, mint a férfiak. Hozzáfűzte még, hogy az utóbbi napokban megnőtt az üzlet forgalma, 24-én is számítanak még egy rohamra. Volt olyan év, amikor 24-én éppen bezárt az üzlet, és akkor kopogtatott az ajtón egy férfi, hogy szeretne a feleségének ajándékot venni. Általában a férfiak azok, akik az utolsó napon még betérnek, hogy ékszerrel lepjék meg párjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!