Gazdaság

2016.07.24. 18:10

Szakemberhiány: határon túliak jöhetnének

A napjainkra tragikus szakmunkáshiány mellett az ország sikerként éli meg a közfoglalkoztatást. A munkaerőpiac azonban nem tűri e kettősséget. A belföldi migráció nem az egyedüli megoldás.

Turbók Attila

Július elejével újabb, az idén kísérleti stádiumban működő közfoglalkoztatási programot indított be a kormány. Azokat szólítják meg, akik szociális, mentális vagy egyéb okok miatt nem kerültek ki a munkaerőpiacra. S ha már közfoglalkoztatás, akkor álljanak itt a legújabb adatok: A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásra vonatkozó adatai szerint az ebben részt vevő személyek havi átlagos száma 234 ezer 859 fő volt 2016. május hónapban. Áprilisban 17,8 ezer fővel volt alacsonyabb az említett létszám. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva szintén növekedésről beszélhetünk, amelynek mértéke: 11,9 százalék.

Ez természetesen mind szép és jó, legfőképpen azoknak, akik így vagy úgy bekerültek a programba. Érdemes figyelni erre a több mint kétszázezres számra, ugyanis iparági szakértők szerint ez az a létszám, amely a hazai munkaerőpiacról hiányzik.

Nyugat- és Közép-Magyarországon tragikus mértékű a szakemberhiány. Pékből is kevés van, a többségük külföldre megy dolgozni
Fotó: Szendi Péter

A létszám betöltésének módozatairól már a kormány is tárgyalt, és egészen szélsőséges ötletek is felmerültek, többek között a keret külföldiekkel történő feltöltése. Utóbbi azonban - főleg a napjainkban tapasztalható migrációs válság fényében - felvet további kérdéseket. Elsősorban olyan feltételeket kell biztosítani a hazai gazdaságban, hogy azok főként a határon túli magyarok számára legyenek vonzóak. Erre vannak jó példák, lásd a győri Audiban, ahol már kisebb városnyi a határ másik oldaláról érkező magyar munkavállaló. Tehát olyan béreket kell(ene) adniuk a hazai cégeknek, hogy jöjjön a szakember. Amennyiben például kárpátaljai, erdélyi vagy felvidéki szakemberekkel nem tudja az ipar betölteni az üres álláshelyeket, a kormány kénytelen lesz máshova fordulni. E máshol azonban nem a szíriai szakmunkásokban rejlik, őket a fejlettebb német ipar sem tudja felszívni a legutóbbi statisztikák szerint.

Pedig hely van bőven. A versenyszféra üres álláshelyeinek mintegy fele Közép-Magyarországra koncentrálódott az első negyedévben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Ez azt jelenti, hogy a leggyorsabban fejlődő és a legtöbb munkahellyel rendelkező központi régió több mint 18 ezer munkavállalót tudna azonnal felvenni. Ezután 4,5 ezer üres álláshelyével Közép-Dunántúl következik, ahol az üres álláshelyek aránya a régiók közül a legmagasabb (2 százalék) volt. Ám munkaerőhiánnyal küzdenek azok a régiók is, ahol viszonylag sok a munkanélküli, és magas a szintén potenciális munkaerő-kínálatnak tekinthető közfoglalkoztatotti létszám, aminek elsősorban az az oka, hogy a munkaerő-kínálat és -kereslet nem felel meg egymásnak - állapította meg a KSH elemzése. Központi kérdés tehát az oktatás is. Levonva a következtetést, főként Közép-Magyarországon együtt van jelen a munkaerőhiány és a munkaerőtöbblet.

Az emlegetett munkaerőhiány pedig napjainkban kritikusnak mondható. A kimutatások szerint hazánkban az idei év első negyedévében a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 36 ezer, a költségvetési intézményeknél több mint 14 ezer állás várt betöltésre. Előbbi közel 9 ezres, mintegy 33 százalékos növekedést jelent 2015 azonos időszakához képest. Utóbbi statisztika azonban már megjelent Vas megye hétköznapjaiban is. Csak hogy néhányat említsünk a szakemberhiány helyi vonatkozásaiból: egy szombathelyi elektronikai cég nemrég saját fejlesztésből elektronikai labort hozott létre egy helyi szakiskolában, egy sárvári üzem pedig együttműködési megállapodásra törekedik egy másik szakintézménnyel, galvanizálóképzés beindítására. Ebből is látszik, hogy a cégek megpróbálják égető szakemberhiányukat saját képzéssel csökkenteni. Ehhez persze jelentkezők is kellenek, és itt jön közbe a belföldi migráció, amelynek célállomásai közt megyénk is szerepel, a szintén határ menti Győr-Moson-Sopron megyével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!