Gazdaság

2015.10.05. 16:22

Hatékony energiastratégia - Kétnapos konferencián egyeztettek a régió cégvezetői

Szombathely - A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány szeptember utolsó napjaiban egy konferencián foglalkozott az energiával.

Kovács Ágnes

Az előadások témája sok érdekes kérdést vetett fel. A többi között szó esett az energiagazdálkodás fenntarthatóságáról is. A szervezők meghívták a régió meghatározó ipari nagyvállalatainak vezetőit, hogy személyesen ismertessék cégeik energiapolitikáját, energiagazdálkodásuk jó tapasztalatait.

A találkozó célja elsősorban az volt, hogy tájékoztatást adjon arról, vajon hol tart ma Magyarország az uniós környezetvédelmi előírások terén. Megismertették a térség cégeinek energiafelhasználási stratégiáját és teret kívántak adni olyan kooperációs kezdeményezéseknek, amelyek segítik a helyi közösségek energiaellátási lehetőségeinek kialakulását.

Mészáros György, a kuratórium elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a szakértők véleménye szerint a környezet megterhelésében elsősorban az energiaellátás a meghatározó. Az okos és átgondolt energiagazdálkodás fenntarthatósága tekintetében kulcskérdés az energiahatékonyság és a tudatos energiafelhasználás. A rendezvény fővédnöke V. Németh Zsolt államtitkár volt.

A kétnapos konferenciának a Megyeháza adott otthont. Az előadások kiemelt témája a hatékony energiagazdálkodás volt (Fotó: Nyugat -dunántúli Környezetvédelmi Központ)

Az első nap kiemelt előadója dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár volt, aki aktuális környezetvédelmi kérdésekről tartott előadást. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a régió öt ipari nagyvállalatának vezetői egyfajta munkaértekezletként tájékoztassák egymást és a hallgatóságot saját energiapolitikájukról. A konferencia tanúsága szerint a beruházások, fejlesztések gyakorlati megvalósítása tekintetében nagy súlyt kell helyezni arra, hogy a cégek hogyan gazdálkodjanak az energiával. Vannak, akik levegőt használnak, amit kompresszorral állítanak elő, mások a hulladék hőt hasznosítják például fűtésre, meleg víz előállítására, egyes vállalatok aktívan kihasználják a napelemekből nyert energiát is.

Jó volt hallani, hogy ezek a cégek befektetéseik megtervezésénél komolyan gondolnak környezetük védelmére. Számos praktikus információ is elhangzott a konferencián, amelyen hetvenen vettek részt. Megtudtuk: a nagy vállalatoknak is lehetőségük van uniós pályázatok benyújtására, amelyek támogatják a hatékony energia-gazdálkodást. Fontos kiemelni, hogy a második nap két szekciójában a jogszabályi háttérről is szó esett. Egyebek között a hulladék energetikai hasznosításáról és az együttműködés lehetőségeiről is. El kell fogadni, hogy az a legjobb lehetőség, ha a cégek párbeszédet folytatnak a témában. A kooperációnak köszönhetően megoldást találhatnak például arra is, hogy ami az egyik cégnek felhalmozott felesleg, vajon hogyan tudja azt egy másik vállalkozás hasznosítani. Ehhez természetesen meg kell teremteni a törvényi feltételeket. A résztvevők hangsúlyozták, hogy szükség van az ilyen konferenciákra, meg kell osztani egymással a jó tapasztalatokat. Foglalkozni kell a témával, mert a világ nagy bajban van, ugyanis a légtér globális felmelegedésének az energetika az egyik előidéző tényezője. A lakosság pedig elsősorban a globális éghajlatváltozástól fél.

A szakmai tanácskozás szervezői hangsúlyozni kívánják, hogy ezen a rendezvényen nem esett szó a Falco károsanyag-kibocsátását érintő kérdésekről. Mészáros György, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: ebben az ügyben olyan felkészült szakembereket kell meghallgatni, akik a törvényi háttér ismeretével technológiai és környezetvédelmi kérdésekben is tájékozottak.

Az előadások mindegyike olyan közös szakmai gondolkodásra késztette a résztvevőket, amely egy jövőbeni együttműködést alapozhat meg. A környezetvédelem szempontjából átgondolt stratégiára, pontos és felkészült szakemberi háttérre van szükség. 
Ahogyan Mészáros György köszöntőjében hangsúlyozta: a túlfogyasztás, a tartalékok felélése súlyos természeti és környezeti következményekkel járhat. Az ország energiagazdálkodásának tekintetében egyik kulcskérdés az energiahatékonyság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!