Gazdaság

2015.04.21. 08:49

Hét beruházás, amelyre a vasi városok a legbüszkébbek

Utána jártunk annak, hogy Vas megye nagyobb városainak vezetői mit tartanak költségvetésük legfontosabb tételének. 3,5 milliárdnyi fejlesztést szedtünk össze körképünkben.

Vas Népe

Fehér László, Celldömölk polgármestere – aki negyedik ciklusát tölti a város élén – azt a nagyszabású egészségügyi fejlesztést emelte ki, amelynek eredményeképpen az orvosi szakrendelések ősszel beköltöznek a Kemenesaljai Egyesített Kórház területén kialakítandó, minden tekintetben korszerű, jól felszerelt rendelőintézetbe. A polgármester egyúttal emlékeztet arra, hogy az új rendelőintézet megépítése már a 2006-2010-es ciklusban aktuális volt, be is adták a pályázatot, amely azonban az egészségügyi struktúra átalakítása miatt nem valósult meg. A most folyamatban lévő beruházás a korábbi (átvett, újra befogadott) pályázatra támaszkodik, és bár 1,3 milliárd forint helyett 960 millió forintot lehet a projektre költeni, a tervezett fejlesztések nagyobb része meglesz, és a polgármester bízik abban is, hogy előbb-utóbb az eredeti pályázat összes fejlesztési eleme megvalósulhat.  De ami ebben a pillanatban a legfontosabb: az összes szakrendelés beköltözik a kórház területén épülő létesítménybe, komoly eszközfejlesztés is járul az építkezéshez. Komfortos környezetben, korszerűen felszerelt rendelőkben fogadják a betegeket. Fehér László mindemellett hangsúlyozza: – Az önkormányzat partner abban, hogy együttműködjön a Markusovszky kórházzal annak érdekében, hogy Celldömölkön is legyen aktív ellátású belgyógyászati osztály. Hiszen most egyetlen aktív ellátású kórháza van a megyének – és ez kevés. A celldömölki kórház ráadásul nem csak a városnak és a kistérségnek szívügye és fontos intézménye: jól működő és népszerű szülészetére Nyugat- és Közép-Dunántúlról is érkeznek kismamák – tudtuk meg Fehér Lászlótól.

A sárvári költségvetés legizgalmasabb elemeként - a városban zajló több látványos beruházás közül - az épülő új köztemetőt említi Kondora István polgármester. És hogy miért éppen azt? Egyrészt mert megépítésével régi adósságát törleszti a város, másrészt az is büszkeséggel tölti el a városvezetőket, hogy az 500 millió forintos beruházást teljes egészében saját forrásból tudják megvalósítani. Kondora István szerint fontos az is, hogy a  klasszikusan dombra épülő új köztemető, az oda tervezett ravatalozóval - igazi szakrális térként - az élet nehéz pillanataiban is a megnyugvást hozza meg a gyászolóknak. Az új sárvári köztemető az év végére készül el.

December végére elkészül az új sárvári köztemető. Ötszázmillió forintba kerül, a város saját forrásból építi meg

Huber László polgármester tájékoztatása szerint Kőszegen idén a Chernel utca felújítása a legjelentősebb beruházás, amelyre 147 millió forintot kapott a város a kormánytól. A város patinás,  arisztokrata családok palotáit is őrző  utcáját az idén teljesen felújítják. Kicserélik a szennyvíz-, az ivóvíz és csapadékvezetékeket, az útburkolatot, és a Zwinger, valamint az Európa-ház felújítására is költenek belőle. A polgármester elmondta: a 147 millió forintból nem futja mindenre, próbálnak ezért még forrást gyűjteni a beruházáshoz.

Répcelak legfontosabb idei beruházásának a sportcsarnok megépítése számít. Szabó József polgármester tájékoztatása szerint azonban ha a pályázat elbírálása mégsem lesz kedvező, akkor a Petőfi Sándor utcai 650 méteres kerékpárút megépítése a legjelentősebb beruházás az idén, amely 53 millió forintba kerülne.

A Batthyány Örökségközpont, a kórház, infrastrukturális és az energiatakarékossági fejlesztések – ezeket emelte ki Bebes István, Körmend polgármestere a legjelentősebb beruházások között a várost illetően. Az Örökségközpontról szóló támogatási szerződést éppen egy éve írta alá Bebes István Breznovits Istvánnal, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával. 800 millió forint a kastély-projekt felújításának támogatása, a régió egyik kiemelt turisztikai projektje. Bebes István hangsúlyozta: az előző ciklusban 10 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett a térségbe, ebben a ciklusban is ennyivel számol. Ehhez pedig még hozzájönnek a helyi cégek fejlesztései, bővítései, munkahelyteremtő beruházásai.

Az idei legfontosabb beruházás Vasvár életében a geotermikus energiahasznosítás korszerűsítése és bővítése, amelynek értéke félmilliárd forint feletti. Ez a második legnagyobb beruházás Vasváron a tavaly befejezett szennyvízcsatornázás után.  A kivitelezés a márciusi alapcső letétellel már megkezdődött, az őszi átadás után a következő fűtési szezonban már működni fog a geotermikus rendszer.

– A beruházás összköltsége 570-580 millió forint – mondta Tóth Balázs polgármester. – A cél, hogy minél több földgázt helyettesítsünk termálvízzel, a gázfűtés csak kisegítő jellegű legyen. Már elkezdik fúrni a több mint két kilométer mély, új kutat, jelenleg 300 méter mélységnél tartanak. 2300 méter a tervezett mélység, ahol 75-80 fokos vizet várunk. Ezzel párhuzamosan folyik a távvezeték építése a két fűtőmű között. Először a távhős önkormányzati intézmények és a távhős magánlakások kapcsolódnak rá. Azt reméljük, lesz még szabad kapacitása a rendszernek, hogy mások – további lakások és vállalkozások – is ráköthessenek.

A beruházással sokkal olcsóbbá válik a lakosság és az intézmények távhő ellátása. A geotermikus energia felhasználása új alapokra helyezi a város energiafelhasználását, megteremti az energiában önálló település lehetőségét.

Szentgotthárd idei legnagyobb beruházásának a máriaújfalui városrészen megvalósuló szennyvízprogram számít – tudtuk meg Huszár Gábor polgármestertől. A beruházás megvalósulása jelentős eredmény lenne, ugyanis évek óta húzódik a szennyvíz elvezető rendszer kiépítése a városrészen. A polgármester elmondása szerint 16 éve az akkor városvezetés már összegyűjtötte a szennyvíz programhoz szükséges anyagi forrásokat, azonban különböző okok miatt a mai napig nem valósult meg a beruházás, pedig a városrészen egyáltalán nem megoldott a szennyvíz elvezetése. Huszár Gábor polgármester reméli, hogy a 416 millió forintos forrásból még ebben az évben kiépíthetik a szennyvíz elvezető rendszert, amelyet minden bizonnyal nagyon várnak a városrész lakosai.

Molnár Miklós, Szombathely gazdaságfejlesztésért és költségvetésért felelős alpolgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta: nem tud kiemelni egyetlen fontos dolgot a város költségvetéséből. Véleménye szerint lehet, hogy egy kistelepülésen ez lehetséges, de egy megyei jogú város esetében nem. Próbáltunk információt szerezni továbbá az őriszentpéteri beruházásokkal kapcsolatban is, a polgármestert azonban nem tudtuk elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!