Gazdaság

2016.08.15. 13:20

Hogyan lehet biztosan nyerni az Otthon Melege legújabb pályázatán?

Augusztus 15-től lehet pályázni az Otthon Melege programra – persze ki tudja, meddig tart a lehetőség, okulva az eddigi „egynapos pályázatokból”. Magyarországon a teljes energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás teszi ki, ezért is égető fontosságú a lakóépületek energiaszükségletének csökkentése.

Vas Népe

Egy átlagos magyar háztartásban a fűtés és hűtés költsége teszi ki a rezsi 75 százalékát, azonban energetikai felújításokkal, így hőszigeteléssel ezek a kiadások jelentősen csökkenthetőek.  Az Otthon Melege program keretében most az 1996 előtt épület családi házak energetikai felújítására lehet pályázni.

„Nagyon jónak tartjuk és örülünk annak, hogy a 20 évnél idősebb családi házak részesülnek ezúttal energetikai támogatásban, hiszen éppen ezek az épületek a legpazarlóbbak itthon. A családi házak közel 3/4-e azonban 1980 előtt épült, és közel 90 százalékuk szorul energiahatékonysági felújításra, így égető szükség van további támogatásra is annak érdekében, hogy érdemi előrelépést tegyünk CO2 kibocsátásunk csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése terén” – mondta Aszódy Tamás, egy szigeteléssel foglalkozó nemzetközi cég hazai igazgatója.

fotó: Vas Népe

A most induló pályázat ugyanakkor mindössze kétezer családi ház energetikai felújítására biztosít keretet, miközben közel 2,5 millió családi ház szorulna rá a korszerűsítésre. Egyes szakértői számítások szerint, amennyiben a háztartások minden rendelkezésre álló energiahatékonysági korszerűsítést megtennének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42 százalékát, megtakaríthatnák. Ennek a megtakarítási potenciálnak 84%-át a családi házak teszik ki.

A vállalat korábbi felméréséből az is kiderült, hogy ha anyagi lehetőségei lehetővé tennék, a megkérdezettek 70 százaléka szigetelné otthonát annak érdekében, hogy nyáron a belső hőmérséklete alacsonyabb legyen. A hőszigetelés ugyanis amellett, hogy télen fűt, árnyékolással együtt nyáron 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújt az időjárás elleni védekezésben, a magasabb villany- és fűtésszámlák ellen és csökkenti az ebből eredő széndioxid-kibocsátást.

Amennyiben homlokzati hőszigetelésre és/vagy magastető/padlásfödém hőszigetelésére szeretnénk pályázni, az alábbiakra feltétlenül figyeljünk:

1. Energetikus segítségével készíttessünk energetikai tanúsítványt az épületről.
2. Az energetikus kiszámolja, milyen minőségű (lambda értékű) és vastagságú szigetelés kell az adott területre, ami megfelel a pályázati kritériumoknak.
3. Ez alapján kérjünk árajánlatot a kivitelezőtől.
4. Figyeljünk arra, hogy az energetikus által ajánlott minőséget, vastagságot építsük/építtessük be, ellenkező esetben előfordulhat, hogy pályázatunk érvénytelen lesz, hisz nem teljesíti a pályázat.által előírt hő átbocsátási tényezőt.
5. Az energetikai tanúsítvány, az anyagbeszerzés, a kivitelezés költségeit szerződéssel és számlával kell igazolni, azok benyújtása ugyancsak pályázati feltétel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!