Gazdaság

2013.11.14. 14:35

Készpénzfelvétel ingyen?

December 1-jétől jövő év január 20-áig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

Farkas Eszter

Kétféle módon lehet nyilatkozni arról, hogy az állampolgár melyik számlájáról szeretne ingyenesen pénzt felvenni: személyesen vagy netbankon keresztül – ezt jelentette be kedden Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A frakcióvezető elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak november 25-éig rendeletet kell hozni, amely szabályozza a nyilatkozat formáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy február 1-jétől lehet havi kétszer ingyen pénzt felvenni, de a számlát megjelölni december 1-jétől lehet. Aki már februártól élne ezzel a joggal, január 20-áig kell nyilatkoznia. Aki elmulasztja ezt az időpontot, akkor március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt – ismertette, hozzátéve, „a határidő folyamatos". A szolgáltatóknak is lesz dolguk, módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést a bejelentést követően, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-jéig. December 1-jétől pedig a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát. Az ingyenes készpénzfelvétel felső határa a nettó átlagbérben, 150 ezer forint.

Szombathelyen az egyik ATM-nél csíptünk el néhány kártyahasználót. A legtöbben üdvözölték a hírt, miszerint lehet majd élni az ingyenes készpénzfelvétellel. Így van ezzel Dancs Lajosné nyugdíjas is. Mint azt kérdésünkre elmondta biztosan beadja majd kérelmét decemberben a bankjához. Nem szokta egy összegben felvenni fizetését, sokszor vásárol kártyával. Oláh Veronika fodrász már nem ennyire bizakodó. Mint mondja, biztos abban, hogy a bankok nem fogják annyiban hagyni ezt a dolgot, s valamely más formában az ügyfelekre fogják terhelni a kieső bevételüket. Minden esetre Veronika örülne, ha mégsem lenne igaza, hiszen ő általában egy összegben veszi fel a fizetését, s ebből gazdálkodik egész hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!