Gazdaság

2014.12.16. 20:15

Húszéves a kamara - Versenyképesek a vasi vállalkozások

Szombathely – Húsz éves jubileumát ünnepelte a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Számos tag vehetett át rangos elismerést.

Budai Dávid

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 20 éves fennállását ünnepelte kedden este a Tóvendéglőben. A több száz meghívott vendég egyenként is sokat tett Vas megye gazdaságáért, ahogyan ezt többen is kiemelték köszöntőjükben. Harangozó Bertalan kormánymegbízott megnyitóbeszédében emlékeztetett, a magyar országgyűlés már 1868-ban igent mondott a kamarák megalakulására, de a történelmi helyzet sajnos egészen másképp alakult hazánkban.

Az, hogy Ausztria ott tart ahol, annak részben az az oka, hogy ott a kamarák több évtizedes múltra tekintenek vissza, hiszen 1955-ben már szabad államként működtek. Magyarország az 1956-ban kapott pofon után, csak 1989-ben tért magához, ezt a több évtizedes lemaradást még nem sikerült behoznunk.

Kovács Vince veszi át Horváth Vilmos, a soproni kamara elnökének ajándékát. Fotó: Unger Tamás

A kormánymegbízott kiemelte, büszkék lehetünk Vas megye eredményeire, hiszen nemcsak az országban járnak élen, de világszínvonalon is versenyképesek a vasi vállalkozások.

– Egy vállalat önmagában soha nem lesz eredményes, ha nem versenyképes az állam, akkor elveszett gazdaságról beszélünk. A kormány igyekszik felnőni ahhoz a teljesítményhez, amit a Vas megyei vállalatok nyújtanak – Harangozó Bertalan hozzá tette, van még mit tennie a kormánynak.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rövid visszatekintésében megemlékezett a két évtizede alakult kamara főbb történéseiről. 1995-ben megalapították a Vas megye gazdaságáért díjat, amelyet azóta is minden évben kiosztanak. Ugyanebben az évben a szakképző iskolákkal s együttműködésben elsőként hoztak létre mintegy százhúsz gyakorlati helyet a szakmunkástanulóknak. 2000-ben az addig külön utakat járó kézműves kamara is beolvadt a kereskedelmi és iparkamarába. A kétezres év azonban nem volt könnyű a kamara életében, ugyanis ekkor törölték el a kötelező tagságot. Reménykednek benne, hogy az idei évre ígért automatikus tagság kérdése hamarosan megoldódik.

A Vas megyei kamara a szolgáltatások színvonalának emelését tűzte ki célul, ennek kapcsán létrejött a pályázati tanácsadók hálózata, és információs pont is létesült.

2010-ben a Weöres Sándor Színházzal is együttműködést kötöttek. A színház a Szakmák színháza előadásával próbálta népszerűsíteni a kétkezi szakmák fontosságát szerte az országban tucatnyi előadással.

Az ünnepség díjkiosztója hosszú ideig tartott, mivel többen részesültek rangos elismerésben. Kamarai Munkáért Érdeméremben részesült: Cseri József. Kamarai Munkáért Emlékplakettet kapott: Szabó László, Bódizs Mária, Hajnal Judit, Ludván József, Pergel Beatrix. A szakképzési díjat a BPW-Hungária Kft. kapta. A harminc, negyven éve vállalkozóként tevékenykedők jubileumi emléklapot vehettek át: Buzás László, Iker Ferenc, Szakos László, Takaró Tamásné, Vadász Tibor. A kamara húszezer forintos pénzjutalomban részesített tíz szakiskolai tanulót is. Az ünnepségen felléptek a Művészeti Szakközépiskola diákjai, A Galaxy Akrobatikus Rock and roll csapata, valamint Korponay Zsófia és Araczki Zsombor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!