Gazdaság

2016.04.14. 18:37

Húszmilliárdos fejlesztés - Bővítik a büki állateledelgyárat

Bük - Több mint 20 milliárd forintból fejlesztik a Nestlé Hungária Kft. büki gyáregységét, a beruházásnak köszönhetőn új munkahelyek jönnek létre, és a cégcsoport Európa legnagyobb állateledel-központját hozza létre a vasi városban.

Cseszkó Tamás

A Parlamentben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, valamint Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója jelentették be a hírt: több mint 20 milliárd forintból valósulhat meg a büki állateledelgyár bővítése.

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete; Christa Markwalder, a svájci Szövetségi Gyűlés elnöke; Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Kovács Attila

A bejelentésen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője; Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke; valamint Németh Sándor, Bük polgármestere is. A fejlesztésnek köszönhetően két új gyártósorral bővül majd a termelés, és a jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy új, 5 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot is építenek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar kormány nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a svájci tulajdonú Nestlé Hungária Kft. sikere is bizonyítja, hogy Svájc és Magyarország között tovább erősödnek a gazdasági kapcsolatok. - Nemcsak egy nagyvállalat újabb fejlődésének örülhetünk, hanem annak is, hogy a 25 éve működő vállalat otthonra lelt hazánkban - húzta alá a miniszter, aki arról is beszélt, hogy Svájc immáron bekerült a tíz legnagyobb, hazánkban befektető ország közé. - Ma háromszáz svájci vállalat működik Magyarországon, 40 ezer embernek adnak munkát, és tíz százalékkal nőtt az elmúlt évben a két ország közötti kereskedelmi forgalom - hangoztatta a miniszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a Nestlé beruházása száz százalékban saját erőből valósul meg, ezzel pedig erősödik a magyar gazdaság, és az élelmiszeripar is, mely stratégiai fontosságú.

Hanzel Lajos, a Nestlé Purina Magyarország igazgatója; dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke; Kai Herzke gyárigazgató; Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője; valamint dr. Tompa Gábor, a külsö vállalati kapcsolatokért felelős igazgató. A térség vasi döntéshozói folyamatosan figyelemmel kísérik a gyár életét. Fotó: Ohr Tibor

- Fontos a versenyképesség emelése, ezért is öröm, hogy a vállalat fejlesztésének köszönhetően hetven új munkahely jön létre, és tovább stabilizálódik a beszállítók helyzete. Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete is részt vett a bejelentésen. - Fontosnak tartjuk, hogy segítsük a magyarországi beruházásokat. A két ország közötti együttműködés jó példája a Nestlé mostani beruházása, mellyel tovább erősödnek gazdasági kapcsolataink. Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója adatokat sorolt, szavai szerint az elmúlt huszonöt évben mintegy 80 milliárd forintot fektettek be az országban. - A források felét a büki üzem fejlesztésére fordítottuk - mondta a Magyarországon működő, legnagyobb svájci cég vezetője. A vállalat három üzemmel rendelkezik Magyarországon, Bükön csaknem ezer embert foglalkoztatnak. A mostani beruházásnak köszönhetően Európa legnagyobb állateledelgyára lesz a büki. - Többek között azért döntöttünk e helyszín mellett, mert kiváló a belföldi mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége. Évente 140 ezer tonna alapanyagot szállítunk a büki gyárba, melynek hatvan százaléka hazai forrásból származik. A gyáregység tíz év alatt 600 ezer tonna hazai gabonát dolgozott fel a termékek előállítása során - tudtuk meg az ügyvezetőtől. A Parlamentben tartott ünnepélyes bejelentésen részt vett Christa Markwalder, a Svájci Nemzetgyűlés elnöke is. - Büszke vagyok arra, hogy Bük komoly gazdasági központtá vált - mondta el Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő, aki szintén jelen volt a beruházás bejelentésekor. - Többször egyeztettünk a vállalat vezetőivel a tervekről, személyesen is fontosnak tartom, hogy figyelemmel   kísérjem a térség egyik legnagyobb munkaadójának sorsát - húzta alá a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!