Gazdaság

2017.05.22. 18:55

Mi változik a Berzsenyi tér felújításával?

SZOMBATHELY - Nem lesz sokkal kevesebb a parkoló a belvárosban a Berzsenyi tér felújításával. A villamos a tervek szerint kikerül a múzeum kertjéből.

Budai Dávid

Aki mostanában próbált meg eljutni a Hefele Menyhért utcából a Szily János utcába, az tudja, hogy még gyalogosan is egészen reménytelennek tűnik az amúgy pár száz méteres út megtétele. Sajnos még egy jó ideig nem is lehet átvágni a Berzsenyi téren, de az ígéret szerint, ha elkészül, már nem is akarunk annyira átsietni rajta. A cél ugyanis az, hogy az eddigi átmenő forgalmat bonyolító funkciójától eltérően a megérkezés tere legyen a Berzsenyi tér, hangzott el a Szent Márton-terv első üteméről tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta, a téren most nagyjából félidőnél tartanak a munkálatok, a rossz idő miatt ugyanis korábban nem tudtak kezdeni. Megtudtuk, a közműveket kicserélték, és kiásták a szökőkút technológiai aknáját is, így nemsokára elkezdik a burkolat lefektetését, ami a Fő térihez hasonló lesz. Ahogyan arról korábban is szó volt, az eddig ismert parkoló a Berzsenyi téren megszűnik, ám ez nem azt jelenti, hogy az autósokról teljesen megfeledkeztek volna. Más elrendezésben ugyan, de lesznek a téren parkolók, sőt az elvesztett parkolási lehetőségek kompenzálásaként a környező utcákban alakítanak ki több megállóhelyet, és a Kőszegi utca sorompós parkolóját is kibővítik. Így a belváros parkolóinak a száma nagyjából ugyanannyi lesz, mint korábban volt, hangsúlyozta Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője.

A Szent Márton-terv első ütemének beruházásai összesen 5 milliárd forintba kerülnek, ám ennek fele, az egyházi rész már megvalósult. Felújították a Szent Márton-templomot, átadták a püspöki palota lebombázott szárnyát és a Mindszenty teret, és megnyílt a látogatóközpont. Ugyanígy elkészültek a Savaria Múzeum homlokzatának felújításával is, és pár hónapja az egykori Deák-liget is a régi pompájában tündököl. Az említett Berzsenyi téren kívül hátra van még a Smidt Múzeum új fogadóépületének kivitelezése, ami összesen körülbelül 300 millió forintba kerül majd. Itt, miután megtörtént a régészeti feltárás, következhetett az alapozás, jelenleg ennek a munkának az utolsó fázisánál tartanak. A polgármester elmondta, sokat gondolkoztak azon, hogy mi legyen a múzeum kertjében álló villamossal, végül az a döntés született, hogy felújítva kiállítják az út mellé.

A terv része még, hogy átjáró épül a Romkerten keresztül. A 240 millió forintból megépülő sétányon át könnyen elérhető lesz a belvárosból a buszpályaudvar. Míg a sétány átadása várhatóan ősz elején lesz, addig az 1 milliárd forintból megújuló Berzsenyi tér teljes egészében az év vége felé készül majd el.

A Szent Márton-templom előtti tér felújításával azonban novemberre végezni kell - hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, itt némileg megváltozik a közlekedési rend, hiszen a térről az autósokat kitiltják, hogy azt teljes egészében a gyalogosok vehessék birtokba, így remélhetőleg ez a tér is, akárcsak a Berzsenyi, a megérkezés tere lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!