Gazdaság

2015.09.29. 15:37

Egy 77 éves vasi férfi 600 millió forint adót fizetett - Osztott-szorzott a NAV

Megyei körkép – Ha szereti a számokat és tudni szeretné, mekkora volt a legnagyobb bevétel Vas megyében, akkor ezt a cikket ne hagyja ki. Elöljáróban annyit, hogy volt olyan magánember, akinek csak a befizetett adója meghaladta a 600 millió forintot.

Budai Dávid

Bizonyára sokakat zavarba hoznak adóbevalláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különböző határidői, legalábbis Király Miklósnak, a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának igazgatójának ezek a tapasztalatai. Szerinte valóban nehéz fejben tartani a sok időpontot. Az egyszerűsített bevallás határideje: február 15., a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának egyéni vállalkozók esetében február 25., magánszemélyek esetében május 20. a társasági adót pedig május 31-éig kell bevallani. Már minden határidő lejárt, az adatokat a NAV feldolgozta, így pontos képet kaphatunk a tavalyi évről.

Ezek szerint ahhoz, hogy vállalkozásunk bekerülhessen a megyei TOP 100-as vállalkozói bevételi listába, legalább 97 millió forint bevételt kellett teljesíteni. Igaz, volt olyan vállalkozás, amely a növénytermesztéssel több mint 11 milliárdot kaszált.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy Vas megyében egyre magasabb a foglalkoztatás, ezt igazolja, hogy tavaly az alkalmazásban állók számának 1411 fős növekedésével 2014-ben 45 ezer 177-en dolgoztak alkalmazottként.

Pétermann-Bedőcs Katalin bevallási osztályvezető, Király Miklós igazgató és dr. Horváth Judit adóügyi igazgatóhelyettes a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságán megtartott tegnapi sajtótájékoztatón
Fotó: Unger Tamás


A legmagasabb adózás előtti nyereség tavaly Vas megyében 16 milliárd forint volt, amelyet egy elektronikai alkatrészeket gyártó cég ért el. A legtöbb társasági adót, 2,6 milliárd forintot azonban egy járműalkatrész-gyártó vállalkozás fizetett. A legtöbb (2 ezer 291) embert szintén egy járműalkatrész gyártó társaság foglalkoztatott. Megjegyezzük: ahhoz, hogy a TOP 50 vállalkozás közé bekerülhessünk, legalább 128 főt kell alkalmaznunk.

A megye adózói összesen 243,1 milliárd forint jövedelmet vallottak be, amely 8,4 százalékos növekedést jelentett a 2013. évi adatokhoz képest. Tavaly átlagosan 177,3 ezer forint volt a keresetünk, amely országosan a legmagasabb, mintegy 7,2 százalékos növekedést jelent. Ezzel a megye az országos rangsorban a hatodik helyezést érte el. A gyerekek után járó adókedvezmény lehetőségével 27 ezer adózó élt, amivel átlagosan csaknem havi 15 ezer forintot spóroltak, azonban egy hatgyermekes család több mint kétmillió forintot takarított meg tavaly a különböző kedvezményekkel.

Na de akkor lássuk, hogy összesen mennyi adóforint vándorolt a zsebünkből az államkasszába. A megyei adózóknak az összes adókötelezettsége a jogszabályváltozások és a jövedelmek növekedésének hatására 3,7 milliárd forinttal 36,8 milliárd forintra nőtt. Ennyit dobtunk össze közösen, ebből egy magánszemély átlagosan 329 ezer forinttal járult hozzá az adóbevételekhez. Vannak azonban, akik kicsit több adót fizettek, igaz, kicsivel jobban is kerestek, mint az átlag. Tavaly egy 45 éves férfinak 183,9 millió forint volt a bére a megyében. Azonban ez a kereset is eltörpül a megye és egyben a   régió legnagyobb különadózó jövedelme mellett, amelyből egy 77 éves férfi gazdálkodhatott. Igaz, a 3 ezer 801 millió forint jó része vállalkozásból kivont jövedelem. Csak az adója meghaladta a 600 millió forintot, így egy olyan rekord is az övé, amiről valószínűleg örömest lemondott volna, ugyanis nemhogy a megye, de a régió legnagyobb adófizetője is ő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!