Gazdaság

2016.06.01. 18:10

Így lesz álomnyaralásból rémálom - Lehet, hogy a 120 ezer forintos görögországi pihenés valójában 180 ezer forint?

Megyei körkép - Sokan csak a tengerhez érve szembesülnek azzal, hogy kiadták másnak a szobájukat, mások pedig nem számolnak a rejtett költségekkel. Az olimpia és az Eb miatt szempont lett a nagyképernyős televízió a szobafoglaláskor.

Budai Dávid

Interneten a nagybevásárlástól a társkeresésig mindent el lehet intézni. Gyakorlatilag nincsen olyan szelete az életnek, amelyet a virtuális világ ne érintene. Miért éppen a nyaralásunk megszervezését ne a világhálón bonyolítanánk, hiszen megszámlálhatatlanul sok oldal kínálja szolgáltatásait? Az egyik ok, ami az internetes nyaralásfoglalás ellen szól, az éppen a bőség zavara, de persze ez a legkisebb gond. Sokkal nagyobb probléma, hogy sok esetben nem azt kapjuk, amit foglaltunk, nem annyiba kerül, mint hittük, vagy pedig ötszáz kilométer megtétele után szembesülünk vele, hogy már valaki lakik a gondosan kiválasztott szobánkban. És persze sokszor az is megesik, hogy minden a lehető legnagyobb rendben megy. Azért, hogy az utóbbi verzió valósulhasson meg, nem árt néhány alapszabályt észben tartani. Az internetes foglalásokat három csoportra oszthatjuk, lefoglalhatjuk komplett nyaralásunkat az utazási irodák web-oldalairól, választhatunk csak szállást a különféle gyűjtőoldalakról, illetve lefoglalhatjuk külön a repülőjegyet - hangsúlyozza Könczölné Jákói Brigitta, az egyik szombathelyi utazási iroda vezetője, akit a netes foglalások veszélyeiről kérdeztünk.

A REJTETT KÖLTSÉGEKKEL IS SZÁMOLNI KELL

Amennyiben az utazási irodák weboldalán keresztül intézzük a foglalást, nem elegendő csak az árat, a szállás leírását, meg a gép indulási idejét elolvasni, hanem át kell nézni alaposan az utazás feltételeit is, amit az irodák minden esetben közölnek is. Itt részletezik ugyanis, hogy az adott árba mi tartozik. Gyorsan kiderülhet, hogy például a repülőtéri illeték, a kerozinfelár, a transzfer, az arab országokban kötelező szervizdíj, vagy éppen az útlemondási biztosítás nincs benne az árban. Így könnyen lehet, hogy az elsőre igen csábítónak tűnő 120 ezer forintos félpanziós görögországi hét valójában 180 ezer forint. Ha a feltételeken jó alaposan átrágjuk magunkat,  akkor jó szájízzel foglalhatunk, és nem érezzük majd magunkat átverve. Ugyanis nem azért nincsen feltüntetve például a repülőtéri illeték egy adott ajánlatban, mert úgy kedvezőbbnek tűnik az ár, vagy mert ez bizonyos esetekben megúszható költség, hanem mert az illetéket a legtöbb esetben euróban számolják, és így az árfolyam-ingadozás miatt nem tudnak fix árat közölni. Az irodavezető hozzáteszi: Magyarországon ez a rendszer egészen addig így marad, amíg nem lépünk be az eurózónába. Ausztriában például sokkal egyszerűbb a helyzet, ott az utazási irodai ár általában már a tényleges végső ár.

Utazási irodán keresztül történő foglalás esetén a szigorú szerződések miatt nem fordulhat elő, hogy az utas nem azt kapja, amit akar. Internetes foglalás esetén viszont csak magunkra számíthatunk (Forrás: Shutterstock)

SZERZŐDÉS NÉLKÜL TEHETETLENEK VAGYUNK

Amikor csak szállásra van szükségünk, és egy gyűjtőoldalon kiszemelünk egyet, akkor pusztán egy-két kattintással, pár perc leforgása alatt lefoglalhatjuk a szobánkat anélkül, hogy egyetlen fillért is utalnánk. Ez úgy lehetséges, hogy ezeknél a foglalásoknál gyakran nincsen konkrét szerződés a foglalás mögött. Ezért fordulhat elő, hogy a tengerre néző körpanoráma helyett csak egy udvarra nyíló világítóablak fogad, vagy ami még rosszabb, nincs is szállásunk, mivel a tulajdonos már kiadta másnak. Ez ellen a legtöbb oldal úgy védekezik, hogy a szállásadókat értékelni lehet, és míg egy pozitív értékelés sokat lendíthet, addig egy negatív bírálat sokat ronthat az üzleten. Persze annak érdemes utánajárni, hogy ki adta a pozitív értékelést, mert ha a szálloda portájáról érkezett, akkor ne várjunk sok jót. Jákói Brigitta szerint ezek az oldalak többé-kevésbé jól működnek, de többször találkoztak pórul járt vendéggel is, ezért nem árt az óvatosság. Utazási irodán keresztül történő foglalás esetén a szigorú szerződések miatt nem fordulhat elő, hogy az utas nem azt kapja, amit akar, de ha mégis megesne, akkor kártérítést kap, és van kihez fordulnia, míg egy netes foglalás esetén magára marad. Ráadásul sokszor az sem igaz, hogy a netes foglalás olcsóbb, mivel a gyűjtőoldalak által nyújtott kedvezmény sokszor nem tud versenyezni a nagy utazási irodákkal, amelyek egy szállodában esetenként száz szobát is lefoglalnak, amellyel hatalmas kedvezményeket harcolnak ki a szállásadótól.

LEHETSÉGES, HOGY AZ OLCSÓBB A DRÁGÁBB

Az internetes gépfoglalásokkal pedig az a baj, hogy csupán a legolcsóbb ajánlatokat listázzák ki, de azt nem ellenőrzik, hogy van-e szabad kapacitás, az utasok ráadásul gyakran elkövetik azt a hibát, hogy bár egy négyfős család szeretne utazni, csak egy főre keresnek rá, így előfordul, hogy a foglalás végén csak egy jegy ára lesz kedvező. Ráadásul az ilyen oldalakon feltüntetett árak sokszor nem tartalmazzák az utalás és a poggyász költségét, így akár több tízezer forinttal is több lehet a végső ár, mint amiről az elején szó volt. Nem árt tehát fenntartásokkal kezelni az interneten található információkat, különösen, mivel a világhálón, ha baj van, senki sem fogja a kezünket. Ellenben egy jól megválasztott utazási irodában az utazás után is ugyanazok az arcok fogadnak bennünket, akiknek nemcsak a jól sikerült utazás élményeit mesélhetjük el, hanem az esetleges kellemetlenségeket is. Ha a jogos negatívumokat jegyzőkönyvvel tudjuk alátámasztani, az utazási iroda eljár az utas érdekében. Az internet legnagyobb hátránya a személyes kapcsolat hiánya.

 

Az olimpia és az Eb a központban

Természetesen a két kötelező kérdést ezúttal sem hagytuk ki, jelesül, hogy melyik idén a legnépszerűbb úti cél, és hogy kell-e tartanunk valahol terrorveszélytől. Az irodavezető megnyugtatott, a török riviérát jó szívvel lehet ajánlani, és a foglalások azt mutatják, utaznak is oda a magyarok. Az abszolút kedvenc idén pedig Spanyolország, amely ugyan mindig is benne volt a top 10-ben, de most különösen népszerű. Ugyanez igaz a magyarországi nyaralásokra is, főleg a kisgyermekes családok választják a hazai nyaralóhelyeket. Az idei szezon egészen különleges lesz a labdarúgó Eb és az olimpia miatt is. Sokan ugyanis a sporteseményekhez igazítják a nyaralásukat, és a szállást aszerint választják, van-e a szobában nagyképernyős tévé. Rióba ugyan még nem, de Franciaországba már több foglalás is érkezett. Aki pedig szeretne idén nyaralni, jól teszi, ha elkezdi a szervezést, mivel a kínálati olló egyre jobban csukódik össze, és most már nagyjából félig zárva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!